Морси е на сигурно място и не са му повдигнати обвинения
Морси е на сигурно място и не са му повдигнати обвинения / БГНЕС

Сваленият от власт от армията преди седмица президент на Египет Мохамед Морси е на сигурно място и за момента не са му повдигнати никакви обвинения. Това обяви днес говорител на министерството на външните работи, цитиран от Франс прес.

"Морси се намира на сигурно място, за негово добро, и получава достойно отношение", увери той. 57 души бяха убити в понеделник, когато египетски военни откриха стрелба по демонстранти ислямисти пред щаба на Републиканската гвардия, където се намираше отстраненият президент.

На около 200 души днес са били повдигнати обвинения във връзка с насилието отпреди два дни, предаде още АФП, като се позова на съдебни източници. Те са обвинени по-конкретно в убийства, подстрекаване към насилие, носене на незаконни оръжия и нарушаване на обществения ред. Въпросните хора ще бъдат задържани в предварителния арест за 15 дни, докато трае разследването срещу тях.

БТА припомня, че прокуратурата е издала заповеди за арест срещу 10 високопоставени представители на "Мюсюлмански братя", сред които лидера на ислямисткото движение Мохамед Бадия, за подстрекаване към насилието пред щаба на Републиканската гвардия в понеделник.