МВР с нова стратегия: Показва броя на протестиращите чрез снимки
МВР с нова стратегия: Показва броя на протестиращите чрез снимки / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
МВР с нова стратегия: Ще оповестява броя на протестиращите и чрез снимки
65338
МВР с нова стратегия: Ще оповестява броя на протестиращите и чрез снимки
  • МВР с нова стратегия: Ще оповестява броя на протестиращите и чрез снимки

След вълната от недоволство срещу официалните данни на МВР за броя на протестиращите, от ведомството предприемат нова стратегия. Освен обичайната информация, която полицията подава ежедневно във връзка с протестите, пресцентърът на МВР започна да публикува и панорамни снимки на протестиращите, които се събират на площад „Независимост".

В предходните дни се породиха бурни дискусии в социалните мрежи около въпроса защо има разминаване между официалните данни на полицията за броя на хората и тяхната собствена представа.

Съмнения относно данните за броя на протестиращите, които пресцентърът на МВР съобщава всяка вечер, се появиха още в самото начало на демонстрациите. В първата седмица на вече традиционния протест „ДАНСwithme" в шествието на негодуващите срещу политиката на правителството се присъединяваха средно между 5 000 и 8 000 души, а през почивните дни броят на демонстрантите достигна дори 20 000. До момента най-многолюден, според преброяването на полицията, е бил протестът на 16 юни, два дни след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава в района на Министерския съвет само час след началото на демонстрациите от МВР са преброили около 15 000 души. След този момент обаче цифрите на силовото ведомство постепенно намаляват - средно от 3 000 до 7 000 души протестират по тяхна информация.

В дискусиите в социалните мрежи обаче хората се противопоставиха на официалната данни и се обединиха около идеята, че МВР умишлено занижава действителния брой на протестиращите.

На първата си официална пресконференция новият вътрешен министър беше запитан по какъв начин МВР брои хората. Очаквано Цветлин Йовчев не разкри тайната, но гарантира, че методът е оптимално точен.

Недоволството на хората ескалира след 24-ия ден на протеста, когато демонстрантите изпълниха пространството от „Орлов мост" по „Цариградско шосе" и достигнаха алея „Яворов". Тогава към 19.30 ч. МВР преброи 3 000 души, а според панорамните снимките от вечерта те са в пъти повече. От полицията обаче обясниха разминаването с факта, че данните, които оповестяват, се отнасят единствено до началните часове на протеста, когато хората се събират на площад „Независимост", а не до броя на протестиращите, които по-късно се включват в шествието.