Вратарят на Иртиш: В София беше страхотно, налучках ъгъла на дузпата
Вратарят на Иртиш: В София беше страхотно, налучках ъгъла на дузпата / Lap.bg

Вратарят на Иртиш Вячеслав Котляр се превърна в един от главните герой на първата среща от калификациите за Лига Европа срещу Левски. Стражът отрази всички опити на „сините“ да вземат аванс преди реванша, включително и дузпа, за да си тръгнат казахстанците с 0:0.

„Тежкият път до България в първия мач не ни попречи, напротив. Бяхме още по-концентрирани, защото не искахме да се оправдаваме след това с такива неща, като пътуване и така нататък – това не е извинение,“ заяви Котляр преди утрешния реванш в Павлодар. Той разказа за sports.kz, че докато пътуването до София е отнело 15 часа на Иртиш, връщането е взето само за осем-девет, при това заради факта, че летището в българската столица е затворено през нощта.

„В България ни приеха страхотно. Хотелът ни беше по-добър от петзвезден, в града се придвижвахме с ескорт, а на шефовете предоставиха Мерцедеси, бизнес класа. Дадоха ни да тренираме на стадиона час и 20 минути, вместо задължителните 50 минути. Всичко беше идеално,“ коментира още Котляр.

„На самия мач имаше 10-11 хиляди зрители, така ни казаха после, но се усещаше, сякаш на стадиона имаше поне 30 хиляди. Феновете подкрепяха Левски невероятно, зад моята врата в сектора имаше около 6-7 хиляди, които непрекъснато пееха и викаха. Те определено бяха 12-ят играч на софиянци. В един момент се обърнат за ги видя, не се сдържах,“ разказва стражът на Иртиш.

Запитан колко такива мача е имал в кариерата си – почти изцяло пред неговата врата, Котляр даде нужното уважение към съотборниците си, които по думите му, са се представили самоотвержено в защита, и посочи, че Иртиш също е имал шест удара към вратата на Левски.

Ето какво каза още вратарят в интервюто:

- Налучка ли ъгъла, в който бе бита дузпата, или „прочете“ движенията на нападателя?

- Налучках го. Когато го видях да си поставя топката, си реших веднага – ще бие долу в дясно.

- Сигурно след края на мача българските журналисти са имали въпроси към вас?

- Да, опитахме се да говорим, но не ни се отдаде особено, заради езиковата бариера.

Котларов не игра в съботния мач за първенство на Иртиш, и сподели, че просто той и още няколко футболисти са получили почивка от старши треньора.

- Казахстанските специалисти и фенове не спират да обсъждат как да играе Иртиш на реванша, за да отстрани Левски...

- Мисля, че трябва да продължим по начина, по който играхме в София – всички 11 футболисти да сме като един юмрук, обединен в една цел.

- Ако се стигне до дузпи, ще спаси ли Вячеслав Котляр съотборниците си?

- Ще направя всичко по силите си.