САЩ с шпионска мрежа в Австралия и цяла Латинска Америка
САЩ с шпионска мрежа в Австралия и цяла Латинска Америка / снимка: Gulliver/Getty Images

Австралия е събирала и след това предавала данни на Агенцията за национална сигурност на САЩ с помощта на четири обекта, разположени на територията на страната. Това съобщава Sidney Morning Herald, като се позовава на документите, предоставени от бившия сътрудник на спецслужбите на САЩ Едуард Сноудън на бразилски медии.

Обектите събират звук, видео, данни за разговорите и интернет информация. Те са разположени в градовете Алис Спрингс, Дарвин, Хералтън, както и в околностите на столицата Канбера.

Подробна карта с обозначените обекти за следене е публикувана на сайта на бразилския вестник O Globo. Данните са предоставени от Едуард Сноудън на журналист от британския вестник Guardian, посочва БГНЕС. Според бразилското издание САЩ са прострели шпионска мрежа и над територията на цяла Латинска Америка, като целите са не само военни, но и търговски тайни.

Най-активната работа се води в Бразилия, Мексико и Колумбия. Най-голям интерес американците проявяват към петролната индустрия във Венецуела и енергийната в Мексико. В Колумбия американското разузнаване се интересува от движението на бунтовниците от ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия). С по-малка интензивност, но постоянно шпионаж се провежда в Аржентина, Еквадор, Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Парагвай, Чили, Перу и Салвадор.

Наблюдението, който САЩ въвеждат през 2008 година в Колумбия, Еквадор и Венецуела, се осъществява с помощта на програмата X-Keyscore, която "би могла да открие присъствието на чужденец в страната чрез езика, който той използва по електронна си поща". Според O Globo до 2002 година шпионски централи на САЩ са разположени в столиците на Бразилия, Венецуела, Панама и Мексико.

По-рано германското издание Der Spiegel съобщи, че Агенцията за национална сигурност е подслушвала представители на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк и е влизала в компютърните им мрежи, припомня РИА"Новости". Според Spiegel в събирането на данни и контрола върху комуникациите на милиони хора участват и западните правителства.

Guardian и Spiegel се позовават на секретни документи на Агенцията за национална сигурност, до които Сноудън е осигурил достъп на журналисти. В началото на юли Guardian съобщи, че Агенцията за национална сигурност подслушва 38 чужди дипломатически мисии, в това число и посолствата на съюзниците на САЩ в НАТО Франция и Италия. Скандалът стана световен и разкритията продължават.