Цветан Цветанов: Зад отцепниците от ГЕРБ вероятно стои Бареков
Цветан Цветанов: Зад отцепниците от ГЕРБ вероятно стои Бареков / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов допусна, че зад отцепниците от ГЕРБ най-вероятно стои Бареков. „Знаем, че той ще прави политически проект", заяви пред Нова телевизия Цветанов по повод информацията от неделя, че членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, депутати от 41-то и 42-то НС, областни и общински координатори на партията започват поетапно прекратяване на членството си в ПП ГЕРБ и пристъпват към създаване на нов политически проект.

Той е убеден, че няма да има вълна от напуснали ГЕРБ. Цветанов обясни, че в събота е бил във Враца, където са били приети нови членове в ГЕРБ, а всички присъстващи са заявили подкрепа.

„В ГЕРБ членуват над 70 хиляди души. Лидерът Бойко Борисов пожела на напусналите членове успех и аз им го пожелавам", каза Цветанов.

Относно повдигнатото му обвинение бившият вътрешен министър заяви, че го възприема като опит за дискредитиране и във времето всичко ще си дойде на мястото, защото е невинен. „Ще имам и международна защита от депутат от Бундестагът", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ.

За отказа да бъде подслушван шефа на БОП Велико Търново бившият министър съобщи, че не е вярно и че е разписал Орлин Тодоров да бъде подслушван.

СРС-то е само един способ, а има много и да се твърди, че съм възпрепятствал разследване е несериозно, каза той.

Относно обвиненията на Делян Пеевски към Цветанов, направени от парламентарната трибуна, бившият вътрешен министър каза, че прокуратурата стриктно спазва указанията, дадени от парламентарната трибуна.

„Делян Пеевски има влияние над прокуратурата. В момента мафията и организираната престъпност са много силни", заяви Цветанов.

На въпрос защо сега Пеевски му пречи той каза, че не може да си го обясни. „За първи път ДПС има свой министър в лицето на Цветлин Йовчев", добави Цветанов.

Той посочи, че изпълняващият длъжността шеф на ДАНС Владимир Писанчев е издал допуск до класифицирана информация на Делян Пеевски за три, четири дни. По закон обаче това трябвало да направи премиерът, каза Цветанов.

По темата за протестите и това дали ГЕРБ седи зад тях Цветанов каза, че няма как за часове да се организират 20 000 души. „Това са спекулации. Протестът е справедлив, защото е недопустимо държавата да се управлява по този начин", каза Цветан Цветанови и добави, че лицата на ГЕРБ не присъстват на тези протести.

Според него ако не беше нарушен денят на размисъл, сега нямаше да има този проблем и нямаше да се случи това, което се случва днес.