Тази есен Девин отново ще има болница, обещава министър Андреева
Тази есен Девин отново ще има болница, обещава министър Андреева / снимка: БГНЕС

Тази есен Девин ще има болница, заяви в родопския град министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която на първото си посещение извън София, се запозна на място със състоянието на лечебното заведение.

Министърът увери, че още този месец започват ремонтни дейности на сградата. Ще бъде осигурена и нова апаратура. Очаква се след актуализация на бюджета на държавата, община Девин да получи средства под формата на субсидия, с които да покрие задълженията на болницата за заплати на персонала и дълговете към доставчици. Министерството на здравеопазването ще осигури средства за ремонт и нова апаратура. Според д-р Андреева нужната сума е над 2 млн. лева. Предвижда се да функционират четири отделения - хирургично, вътрешно с неврологичен сектор и детско.

Министърът Андреева бе категорична, че болницата ще бъде 100% общинска, а няма да е дъщерно дружество на МБАЛ-Смолян с известно преструктуриране, тъй като болниците са търговски дружества. Предстои обявяването на обществени поръчки за ремонтни дейности и апаратура. Стана ясно още, че държавата ще върне субсидията за общинските болници, особено в малките и труднодостъпни места, за да се гарантира закрила. Размерът ще стане ясен след определено време, като ще има критерии за отдалеченост и достъпност, допълва БГНЕС.

По отношение на кадрите министърът заяви, че има уверението, че специалисти за болницата ще има, като техният брой и специалности ще са според най-големите потребности. Те ще осигурят базовата медицинска помощ. „Затворената болница в Девин е пример за тежка политическа грешка в здравеопазването", заяви д-р Андреева. Тя нарече отношението на бившите управляващи към района - геноцид над хората и изрази недоумение как досега не се е решил проблема.