Парите от здравни вноски ще отиват само за здраве
Парите от здравни вноски ще отиват само за здраве / снимка: БГНЕС

Има предложение за намаляване на потребителската такса за посещение на лекар за пенсионери. Това заяви в Девин министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя припомни, че това е било и ангажимент на политическата сила, от която е издигната за министър, преди изборите, съобщиха от структурата на БСП в Смолян.

„Отпадането на потребителска такса е предложение, което трябва да разгледа новият управител на Националната здравно-осигурителна и Надзорния съвет”, заяви д-р Андреева. По отношение на новия шеф на здравната каса, д-р Андреева коментира, че са гласувани правила, по които следващата седмица ще бъдат изслушвани кандидатите.

В Девин здравният министър коментира още, че съвместно с Националното сдружение на общините в Република България се работи за приемане на правила, по които да се върне държавната субсидия за общинските болници. „Държавата ще поеме ангажимент да субсидира дейността в такъв вид лечебни заведения. По-малките и трудно достъпни места. Държавата не може да не се погрижи за хората в тези райони. Те ще бъдат селектирани по определени показатели. Няма да стане механично, като един от основните критерии затова ще бъде отдалеченост и достъпност”, посочи министърът. Девин ще бъде модела за спасяване на тези болници, като парите ще идват от държавния бюджет.

Здравният министър посочи, че изразходването на парите от здравни вноски за други дейности е закононарушение. „Няма закон, в който да пише, че парите от здравни осигуровки трябва да отиват, за да се покриват други неща. Това е обществен ресурс, който трябва да се изразходва и управлява само и единствено в здраве”, категорична бе д-р Андреева, допълва БГНЕС.

Тя бе категорична, че парите в здравната каса стигат, но те до момента са били управлявани без контрол и ясни критерии. „Методиките на касата за цени и обеми отпаднаха във Върховния административен съд. За първи път се случва в историята три методики съда да отмени, поради това, че те порочно са създадени”, заяви д-р Таня Андреева.