Иван Портних: Демокрация или задкулисно управление? Варна решава в неделя
Иван Портних: Демокрация или задкулисно управление? Варна решава в неделя / снимка: Предизборен щаб

Варненският избор в неделя ще бъде между демокрацията и задкулисното управление. Това заяви в ефира на Дарик Иван Портних, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна. „Независимата кандидатура на доц. Бозов не е никак независима. Той е ясно изразен ляв кандидат, подплатен от ДПС, БСП и медийната група на Делян Пеевски“, добави Портних.


Христо Бозов се бори за кметското място с помощта на екипа на Кирил Йорданов, каза още Иван Портних. „Цялата предизборна кампания на опонента ми се води от ПР екипа на бившия градоначалник. Бозов като дългогодишен заместник-кмет използва този ресурс”.

Иван Портних е на мнение, че ако опонентът му спечели изборите, решенията за Варна ще се взимат в София. „Бозов ще има двама началници. Единият ще е Борислав Гуцанов, но основните решения ще се взимат от олигархичен кръг“, изтъкна депутатът.

Ниската избирателна активност Портних обяснява с отвращението на варненци от компроматния тон и черния ПР, който се водеше по време на кампанията. „Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват“, смята той.

Очакванията на мениджъра са на балотажа много повече варненци да пуснат бюлетина и да изразят гражданската си позиция. Неговите подозрения са, че и ромският вот в неделя ще бъде добре организиран.

„Активността в ромските секции беше изключително ниска, но очаквам на 7 юли ситуацията да е доста по-различна“, каза Портних и припомни, че на парламентарните избори на 12 май ромският вот във Варна беше спечелен изцяло от ДПС. Кандидатът за кмет припомни и смяната на шефа на полицията Тодор Иванов, който беше пенсиониран преди месец. Причината за тази смяна според мнозина се крие в организираната от Иванов полицейската акция за купуване на гласове от функционери на ДПС точно преди парламентарните избори.

Иван Портних отхвърли категорично спекулациите, че е част от статуквото и екипа на Кирил Йорданов, тъй като е в политиката от година и половина. „Категорично не приемам тези квалификации“, изтъкна кандидат-градоначалникът, като се мотивира със своята работа за реализацията на общия устройствен план (ОУП), за задействането на редица проекти в града, както и за осигуряването на много средства от държавния бюджет в полза на варненци.

По повод обвиненията, че тъстът му влияе във взимането на решения, Портних заяви, че в това отношение е напълно независим, а решенията си взема самостоятелно. „Аз съм женен за съпругата си, не за тъста си”, поясни Портних.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна е на мнение, че в неделя варненци ще направят  избор между десен и ляв модел на управление. Иван Портних определи себе си като класически десен представител с доказана дясна биография и подкрепен от множество партии от дясното политическо пространство.