Президентът на Боливия заплаши Европа със съд
Президентът на Боливия заплаши Европа със съд / БГНЕС

Президентът на Боливия Ево Моралес заплаши днес Испания, Франция, Португалия и Италия със съдебни мерки за това, че първоначално са отказали на самолета му да премине през въздушното им пространство, предаде ДПА.

Моралес направи това изявление на летището във Виена, преди да се качи на президентския самолет и да отлети за Ла Пас. Той сподели, че е имал чувството, че е бил "похитен почти 13 часа", посочва БТА.

Президентът нарече отношението, на което е бил подложен, "обида не за президента, а за цялата нация, за целия регион на Латинска Америка." Той отрече официални представители да са проверявали самолета му за евентуално присъствие на американския беглец Едуард Сноудън.

Самолетът на боливийския президент Ево Моралес излетя от Виена, след като Испания разреши машината да прелети през въздушното й пространство. Съгласно разрешението самолетът може да кацне и за зареждане с гориво на Канарските острови.

По-рано подобно разрешение издадоха Франция и Португалия. То последва забраната на трите страни за преминаването на самолета, което наложи кацане във Виена. Забраната беше наложена заради опасения, че на борда може би е Едуард Сноудън.