Пчелари вадят магически мед в събота и неделя
Пчелари вадят магически мед в събота и неделя / Dariknews.bg, Архив

На 6 и 7 юли в Архитектурно–етнографски комплекс „Етър“ ще се проведе XI Национален пчеларски събор. Празникът е посветен на Св. Прокопий, който е закрилник на пчелите, пчеларите и меда.

В народната вяра пчелите са посредници между видимия и невидимия свят и помощници на Бога. Благословени са да създават меда. Дори и злите сили не им пакостят, заради любимата си храна. Затова болестите, злосторните същества, орисниците, вилите и самодивите биват умилостивявани с мед или медени питки. По стар обичай пчеларите стават  още преди да е изгряло слънцето, когато пчелите още са в кошерите. Първият мед, който извадят има магически свойства - с него се лекуват всякакви болести. Затова трябва са се скъта на сигурно място и да се пази през цялата година.

В събора на Етъра участие ще вземат утвърдени производители на мед от цяла България. Ще се представи и богат асортимент от пчеларски инвентар, специализирана пчеларска литература, козметика от пчелни продукти и други.  Предвидено е да се проведе традиционно съревнование за най-вкусен мед, определен от посетителите. Събитието ще бъде съпроводено от фолклорна програма.