Срив на доверието между ЕС и САЩ заради програма за шпионаж
Срив на доверието между ЕС и САЩ заради програма за шпионаж / БГНЕС

Създадената в САЩ програма за шпиониране на техните партньори от Европейския съюз предизвика "срив на доверието" и може да доведе до сериозна "политическа криза", заявиха пред АФП европейски източници. Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън призова американския държавен секретар Джон Кери "да изясни възможно най-скоро" ситуацията, посочва БГНЕС.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг поиска от министъра на правосъдието на САЩ Ерик Холдър да изпълни с ангажимента си да даде всички обяснения за програмата ПРИЗМА, но досега те не са получили отговор.

Създадена е съвместна работна САЩ - ЕС "за обмен на информация за обема на данните, събрани чрез ПРИЗМА. Ако се окаже истина, че американците са шпионирали своите съюзници, това ще доведе до политически щети. Тази програма далеч надхвърля нуждите на националната сигурност. Това е много сериозно сриване на доверието", заяви пред АФП високопоставен европейски служител.

Впоследствие председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поиска контрол на сигурността на Комисията след твърденията за шпиониране на институциите на ЕС от САЩ, съобщи говорител на ЕК.

"Предвид тези твърдения президентът Барозу нареди на компетентните служби на Комисията да пристъпят към пълен контрол на сигурността", заяви на пресконференция Пиа Хансен. Германският седмичник "Шпигел" съобщи вчера, че шпионската програма на Агенцията за национална сигурност на САЩ била насочена срещу институциите на ЕС. Според изданието програмата се е състояла в поставяне на микрофони в представителството на ЕС във Вашингтон и проникване в мрежата за четене на имейлите и вътрешните документи. Представителството на ЕС в ООН било наблюдавано по същия начин.

Говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън съобщи, че "офисите на ЕС в Ню Йорк и Вашингтон са се били преместили след датата, за която се твърди, че е извършен шпионажът". "Имаме напълно нова система за сигурност", посочи Майкъл Ман и допълни, че обвиненията "явно се отнасят за старо положение". Пиа Хансен повтори позицията на Комисията, която поиска "пълно изясняване" и "прозрачност" от страна на американските власти.

Търсенето на информация за други страни "не е нещо необичайно", заяви в отговор на думите на Катрин Аштън американският държавен секретар Джон Кери. Първият дипломат на САЩ обаче отказа да коментира директно скандала, предизвикан от разкритията за шпиониране на институции на ЕС и на милиони европейски граждани от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

"Лейди Аштън наистина спомена (въпроса) пред мен и ние се договорихме да поддържаме контакт. Аз се съгласих да открия за какво точно става въпрос и ще съобщя своите заключения", подчерта Кери пред медиите. "Но бих казал, че всяка страна по света, която има интереси в международните отношения и националната сигурност, извършва редица дейности в защита на своята национална сигурност и се интересува от информация, която може да допринесе за това. Доколкото знам, това не е необичайно в много страни", подчерта Джон Кери.