САЩ шпионират и съюзници извън Европа
САЩ шпионират и съюзници извън Европа / БГНЕС

САЩ подслушват телефонните разговори и следят електронните комуникации и на съюзници извън Европа, пише вестник "Гардиън". Цитирайки документ на Агенцията за национална сигурност от септември 2010 г., британското издание посочва, че "Заедно с традиционните идеологически противници и деликатните близкоизточни страни, списъкът на мишените включва представителствата на ЕС и посолствата на Франция, Италия и Гърция, както и няколко други съюзници на Америка, включително Япония, Мексико, Южна Корея, Индия и Турция."

Германското списание "Шпигел" съобщи в събота, че АНС е монтирала подслушвателни устройства в представителствата на ЕС във Вашингтон, Брюксел и ООН и е проникнала във вътрешните им компютърни мрежи.

Разкритията, основаващи се на данни, предоставени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, предизвикаха гнева на европейски политици и настоявания САЩ да дадат разяснения. Преговорите за трансатлантическа зона за свободна търговия трябва да бъдат незабавно прекратени, заяви днес един от лидерите на фракцията на "Зелените" в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит. Тази идея беше подхваната от десетки негови колеги, отбелязва БТА.