Откриват VII издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия 2013
Откриват VII издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия 2013 / Дарик,архив

Над 2000 участници от България, Македония и Сърбия са подали заявки за участие в Седмото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия 2013" .
Музикалният форум ще се проведе от днес до 30 юни 2013 г. в гр. Кюстендил. Официалното откриване е от 17:30 ч. на пл. „Велбъжд".
Половин час по- рано е дефилето на участниците в центъра на Кюстендил.

Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869", със съдействието на Министерство на културата на Република България и Информационен център Европа Директно - Кюстендил, и се провежда под патронажа на кмета на гр. Кюстендил Петър Паунов. В журито на конкурса са поканени едни от най - утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България, като доц. Георги Петков - преподавател в НМУ "Л. Пипков" и НБУ гр. София, диригент и композитор; Ралица Базайтова - Дирекция "Сценични изкуства и творческо поколение", Министерство на културата на Р. България; д-р Маргарита Кръстева - Директор Магистърска програма, Департамент „Музика" в НБУ гр. София и хореограф и др.
Конкурсните дни ще протекат на сцена „Арката", на пл. „Велбъжд", а при лошо време в Голямата зала на НЧ „Братство 1869" гр. Кюстендил.
Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи, коментира председателят на ОС и читалище "Братство" Иван Андонов.
Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.