Американският военен министър се надява Русия да върне Сноудън на САЩ
Американският военен министър се надява Русия да върне Сноудън на САЩ / БГНЕС

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл изрази надежда, че Русия ще върне Едуард Сноудън на Съединените щати, защото той е нарушил американските закони и е нанесъл щети на националната сигурност, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че руснаците ще постъпят по правилния начин и ще върнат Сноудън на САЩ", каза Хейгъл на пресконференция в Пентагона. Той предположи, че Москва не е взела окончателно решение, след като се твърди, че Сноудън остава в транзитната зона на летището.

Що се отнася до Китай, Съединените щати са много разочаровани от отказа му да предаде Сноудън, който известно време се укриваше в Хонконг, продължи министърът на отбраната. "Нещата можеха да се уредят по друг начин. Но отношенията не се градят около една или две теми, а върху цял комплекс. Има редица области, в които сътрудничим с китайците и други, в които се конкурираме", добави Хейгъл, цитиран от БТА.

Еквадорското правителство увери, че не е осигурило паспорт на Едуард Сноудън, на когото американските власти анулираха паспорта. "Това не е вярно, няма никакъв паспорт, никакъв документ не му е даван от еквадорското консулство", заяви изпълняващият длъжността външен министър Гало Галарса, опровергавайки основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.