Защо е необходима незабавна оставка, а не промени в изборния кодекс?
Защо е необходима незабавна оставка, а не промени в изборния кодекс? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Очевидно не е чак толкова лесно да си отговорим на този въпрос, макар че ако човек отдели време за анализ без емоции ще стигне до извода, че оставката е крайно наложителна, при това веднага. Тя вече е закъсняла и всеки нов ден управление на правителството „Орешарски" ни води все по-дълбоко в тресавището - първо нравствено, а след това и икономическо.

Дебатът около изборния кодекс се прави с единствена цел - оставане на власт. Защото е ясно, че ако се правят промени там, ще трябва време.

Именно защото загубилите обществено доверие БСП, ДПС и Атака така стръвно се хващат за промените в изборните правила, идва да покаже, че промените трябва да се отложат за следващото ново Народно събрание.

И протестиращите, и тези, които им симпатизират, не бива да се хващат на уловката, че ако не се променят изборните правила пак ГЕРБ ще дойдат на власт. Това е най-голямата заблуда, най-голямото плашило, това изглежда много логично и затова е най-опасно.

Ние всъщност не можем да знаем кой ще дойде на власт след новите предсрочни избори, ние единствено знаем, че хората ще изберат новите управляващи. Ние можем само да предполагаме кой ще бъде избран за да управлява. В момента обаче ние знаем само едно, при това ясно и категорично - кой ни управлява и как го прави.

Не се разбира ясно тогава, защо след като всички, без управляващите, са се обединили около тезата, че правителството „Орешарски" е с изчерпан кредит на доверие и наблюдаваме небивало нравствено падение, се подкрепя тезата, че след евентуални нови избори, отново ГЕРБ ще състави правителство?

Може, ама може и да не може? Няма как да знаем.

Ако пък сме сигурни, че ГЕРБ отново ще управлява, значи вече е подменен вотът на избирателите, щом така сигурно се предвижда тяхна победа, това още повече идва да подскаже, че този парламент и това правителство веднага трябва да си ходят.

Сигурно е само едно - БСП, Атака и отчасти ДПС ще понесат сериозен удар при евентуалните предсрочни избори. Именно по тази единствена причина, промените в изборните правила са сламката на правителството „Орешарски".

Оставка не се предвижда, защото това не е в интерес на партиите от управляващата коалиция. И няма никакво значение дали това е в интерес на България. Защото тук става въпрос за политическо оцеляване.

И докато протестите имат симпатичен вид, това не пречи на Орешарски да управлява и след първоначалното стъписване той ще започне да управлява така, както разбира този процес. А той ще е в тона на всичко свършено до момента. Скрито и задкулисно често пъти и нелогично.

Нито социалистите, нито ДПС изпитват истински срам от всичко, което се случи и което продължава да се случва всеки ден. Като хора с опит те са напълно наясно, че ако има бързи предсрочни избори, ще бъдат така силно ударени, че с години ще трябва да се възстановяват, а Атака ще бъде изхвърлена на бунището на историята.

Ето защо те нямат изход от ситуацията, в която сами се вкараха. Нито могат да управляват, нито могат да подадат оставка.

Няма никакво значение какво ще правят ден след ден, важното е да са на власт, колкото се може по-дълго, защото знаят и друго - времето лекува всички рани. Тоест, ако те останат на власт до май догодина, то хората вече ще са претръпнали достатъчно от историята с Пеевски и изборният им резултат вероятно ще е различен.

Освен това времето ще им даде възможност отново да организират своите схеми за дискредитирането на политическите им противници с явни лъжи и манипулации, както това стана в деня за размисъл на изминалите избори. И в прицела на тази атака ще бъде не само ГЕРБ, както беше последния път, но и набиращото сили дясно, партията на Кунева и всички, които се окажат в зараждащия се десен опозиционен блок, както и президентът.

Защо вече е опасно управлението на БСП, ДПС и Атака? Това е така по една проста причина - те не могат, а очевидно не са и искали да започнат крайно необходимите реформи, които биха дръпнали напред икономиката така, че да започне очакваното от всички постепенно възстановяване. Става очевидно, че сегашната управляваща коалиция независимо, че говори срещу ГЕРБ, няма никакво намерение да поправя лошото им наследство.

Без доверие, с уличен натиск, с липсата на подкрепа от бизнеса, със сериозните вътрешни противоречия в БСП това няма как да стане. Следователно ще се върви по пътя на най-лекото съпротивление, по пътя на елементарното разпределение на обществен ресурс. Това ще източи държавата и ще ни докара небивали икономически проблеми, ще изпрати сигнали към всички потенциални инвеститори, че за момента България не е правилното място.

При натрупаните от управлението на ГЕРБ сериозни проблеми за малкия и среден бизнес, нереформираните сектори на здравеопазване и енергетика, сегашното правителство дава сигнали, че може единствено да ги задълбочи.

Освен това ескалацията на напрежението може да започне твърде бързо и изненадващо - протести на миньори, транспортни работници, синдикални претенции за по-високи заплати, нереформираните сектори ще дърпат всички надолу под водата, докато не глътнем всички ние голяма глътка студена вода, осигурена ни от БСП и ДПС с помощта на Атака.

Належащо е оставката на правителството да бъде подадена веднага и да се организират нови предсрочни избори. Инак ще затъваме бавно или бързо, но ще затъваме дълбоко в икономическото и нравствено тресавище и изход няма да има никакъв.