БАН и ШУ създават академичен център за приложни изследвания
БАН и ШУ създават академичен център за приложни изследвания / netinfo

Договор между БАН и Шуменския университет за създаване на академичен център за приложни изследвания беше подписан днес. Новосъздаденият център е шестият поред в страната. Такива вече има разкрити във Велико Търново, Плевен, Благоевград, Габрово и Стара Загора. Предвижда се да бъдат открити още 5 такива звена. Координатор на центъра от страна на ШУ ще бъде проф.д-р Добромир Енчев, декан на факултета по природни науки.

„Непрекъснато се говори, че висшето образование, малко или много, до известна степен се е дистанцирало от сферата на реалното производство. Ние се опитваме, чрез този център да създадем една по-пряка връзка между научните изследванията, които се провеждат в университета, респективно в БАН и изискванията на практиката", каза проф. д-р Енчев. Той добави, че университетските структури трудно биха могли да създадат материални условия за извършване на научни изследвания на съвременно ниво. „Комбинацията с институтите на БАН дава точно тази възможност за извършване на такъв тип изследвания", добави той. По думите му, виждането за дейността на този център е съвместно участие в проекти, съвместни публикации, организиране на съвместни научни прояви и същевременно един много голям уклон към практиката.

„Това, което правим в момента е израз на усещането от страна на Българската академия на науките, че тя трябва да се отвори към университета и практиката", каза чл.-кор. Димитър
Димитров - съветник на председателя на БАН. По думите му, времето се е променило толкова бързо и само е подсказало идеята и необходимостта от това. „Насоката на академичния център е изцяло практическа", добави той.

Според зам.-председателят на БАН академик Дамян Дамянов центъра не трябва да се схваща като затворена структура. „Тя може да бъде отворена и ако към този академичен център проявят интерес други научни групи или фирми, които имат интерес да развиват наукоемка технология могат да участват", каза той.

Центърът ще бъде полезен и за студентите и за докторантите.