Лиляна Павлова се притеснява за бъдещето на магистрала Хемус
Лиляна Павлова се притеснява за бъдещето на магистрала Хемус / DarikNews.bg, архив

Усвояването на европейски средства у нас е застрашено заради липсата на работа от страна на правителството. Това притеснение изрази във варненския ефир на Дарик бившият регионален министър и варненски депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова.

„В развитието на инфраструктурата не трябва да има делене по политическа принадлежност, работата трябва да продължи. Аз съм притеснена от изказването на новия министър на транспорта Данаил Папазов, който все пак е от Варна, че приоритет трябва да бъдат жп линиите. Съгласна съм, че трябва да се развиват всички видове транспорт, но не бива да има отстъпление от преговорите с Европейската комисия за осигуряването на 1 милиард за магистрала „Хемус”, която е безкрайно важна”, заяви Павлова.

Според нея в момента управлението на държавата е „замръзнало”, тя не функционира, което би довело да забавяне при усвояването на средства.

„От един месец никой не работи, за да се засили усвояването на европари”, категорична е Павлова. Варненският депутат от ГЕРБ изрази изумление от решението за евентуално разделяне на Министерството на регионалното развитие. Според Павлова това би било изкуствено, само за да се обслужат частни интереси. Спешните мерки на настоящото правителство за излизане от кризата тя нарече „разтягане на локуми”.

Бившият министър увери, че няма разцепление в редиците на ГЕРБ, въпреки позицията на Иван Петров и Павел Димитров, че Цветан Цветанов и Искра Фидосова трябва да бъдат отстранени от парламентарната група.

„Това е прекалено подредено по сценарий, точно една седмица преди вота.  Структурата на ГЕРБ във Варна е единна. Именно от нея дойде предложението Иван Портних да бъде кандидат за кмет и то беше подкрепено на национално ниво. Разцепление в ГЕРБ няма. Тук-таме сигурно има недоволни, но това го има навсякъде и е нормално. Ако има опити за разцепление, те не бива да са на гърба на партията, това са опити за провокация и са единични случаи”, увери Лиляна Павлова.

Тя призна, че е учудена от безразличието, което правителството на Пламен Орешарски проявява към протестиращите.

„Това, което виждаме, е силно гражданско общество. Обединение на младите, ясен протест, че им е писнало. Това, което се случва в последните седмици, е неприемливо. Изумена съм от това как правителството игнорира портестите и неглижира колко много хора са навън. Правят се все по-интересни назначения. Работи се на принципа „кучетата си лаят, керванът си върви”. Явно логиката е такава - идва лято, ще заминат на почивка, ще умре ентусиазмът и ние ще си правим каквото си искаме”, коментира Павлова.