Пловдив отново излиза на протест срещу правителството
Пловдив отново излиза на протест срещу правителството / dariknews.bg

За 11-и пореден ден искащите оставката на правителството пловдивчани ще излязат на протест. Те се събират в 18.30 часа пред Общината, откъдето ще тръгнат на шествие по традиционните вече маршрути.

Протестиращите ще тръгнат от площад „Стефан Стамболов" по Главната улица, след което ще преминат по бул. „Шести септември", бул. „Цар Борис III Обединител" и бул. „Христо Ботев", за да стигнат до централата на БСП на ул. „Кръстьо Пастухов". От там по ул. „Иван Вазов" и през площад „Централен" ще се върнат обратно до сградата на Общината, където протестът ще приключи.

По време на шествието от 19.00 до 22.00 часа ще бъдат затворени за движение кръстовищата между бул. „Шести септември" и бул. „Васил Априлов", между бул. „Шести септември" и бул. „Цар Борис III Обединител", между бул. „Цар Борис III Обединител" и бул. „Христо Ботев" и между бул. „Христо Ботев", „Васил Априлов", „бул. „Руски" и ул. „Иван Вазов.

Тази сутрин около 20 души се събраха на протест пред Областната управа срещу назначаването на Венцислав Каймаканов за областен управител. Той излезе пред протестиращите, за да поговори с тях, но беше посрещнат от бурни освирквания и викове „оставка".

Каймаканов се опита да убеди присъстващите, че не е от квотата на ДПС, като упрекна директно лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов, че е изфабрикувал този слух. Плакат с надпис „NOлигарски" беше разпънат пред него от протестиращите. Той се съгласи с написаното, но заяви, че само съд може да потвърди кой е олигарх и кой не.

Под нови викове „оставка" Каймаканов тръгна да се прибира в сградата, но протестиращите направиха жива верига пред вратата. 10-ина полицаи проправиха път на губернатора и той успя да се промъкне. При влизането си в Областната управа Каймаканов беше замерен с яйце, след което полицията арестува извършителя на хулиганската проява. Малко по-късно задържаният беше освободен.

Час по-късно Областният излезе отново пред протестиращите и покани бившият депутат от СДС Христо Марков на среща при него, за да получи в писмен вид какви точно претенции имат протестиращите лично към него, а не към правителството.

Над 2400 пловдивчани са се подписали в искащата оставката на Каймаканов и правителството подписка. От днес гражданите ще се подписват в нея на две места - пред Областната управа и пред Общината.

В неделя над 4 хиляди души излязоха на протест по пловдивските улици. Голяма част от тях носиха домашните си торби с боклук, с което искаха да покажат отношението си към управляващите. Те подминаха централата на "Атака", на която отново обърнаха гръб и под освирквания продължиха по пътя си.По време на шествието хората се спряха пред Джумая джамия, където заявиха, че нямат нищо против мюсюлманите, а само против ДПС и олигарсите. Минавайки покрай централата на ДПС те запяха "Боят настана" и химна на България. С мощни освирквания и скандирания "оставка", "червени боклуци" и "всички вън" те преминаха покрай сградата на БСП, след което се върнаха пред Общината и се разотидоха.