Прокуратурата повдига обвинение на Цветанов, заради разпънат чадър над Орлин Тодоров
Прокуратурата повдига обвинение на Цветанов, заради разпънат чадър над Орлин Тодоров / Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитета на Цветан Цветанов по второ дело, заради "разпънат чадър" над ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Дoказателства за това, че Цветанов е възпрепятствал използването на СРС в разследване срещу Тодоров, са събрани в хода на досъдебното производство срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Флоров беше временно отстранен от поста си след разпространена информация, че в края на 90-те години е разработван от службите, заради съмнения за покровителстване на наркотрафик и контрабанда.

При разследването срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС от наблюдаващия окръжен прокурор.

Разпореждането обаче е отказано от тогавашният вътрешен министър със собственоръчно поставени резолюции „НЕ!!!".

В официалното съобщение на прокуратурата се казва, че Цветанов не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление.

Държавното обвинение има готовност да повдигне нови обвинения срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Това е вторият път, когато прокуратурата иска имунитета на доскорошния вицепремиер.
На 12 юни той беше привлечен като обвиняем за това, че е допуснал в МВР да се подслушва нерегламентирано и съзнателно е бездействал, докато това е ставало.