САЩ искат Едуард Сноудън, но никой не знае къде е
САЩ искат Едуард Сноудън, но никой не знае къде е / Gulliver/Getty Images

Бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън вероятно вече е напуснал Русия и се намира в чужбина. Това твърди пред агенция Интерфакс запознат със случая източник, предаде Франс прес. "Едуард Сноудън вероятно вече е напуснал Русия. Излетял е с друг самолет. Слабо вероятно е журналистите да са станали свидетели на излитането му", заяви източникът.

Според предаде ИТАР-ТАСС, която се позовава на източник от службата за безопасност на летището, Сноудън все още се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". "Сноудън не е заминал с полета на "Аерофлот" за Хавана и засега не е напуснал транзитната зона", уточнил източникът.

Малко по-рано бе съобщено, че младият американец, за чиято екстрадиция настоява Вашингтон, изглежда не е бил на борда на полета Москва-Хавана, за който е имал билет. Самолетът на "Аерофлот" излетя от "Шереметиево" за Хавана в 14,45 минути местно време, с 40 минути закъснение, но без Сноудън. Съобщено бе, че той се е регистрирал за полета, но така и не се е появил на борда. Дипломатически източници в Москва потвърдиха, че Сноудън не е получавал руска виза и че трябва да изчака следващ полет на летището.

Сноудън, който направи шокиращи разкрития за извършваното от САЩ електронно следене, представлява голям интерес за руските тайни служби, които вероятно вече са го разпитали, заявиха експерти в Москва, цитирани от Франс прес.

"Руските служби за разузнаване и контрашпионаж имат да зададат много въпроси на толкова добре информиран човек. Нямам съмнение, че това ще стане", заяви за Интерфакс източник от службите. "Сигурен съм, че Сноудън ще има добре запълнена вечер и безсънна нощ", добави източникът. "Сноудън представлява голям интерес за ФСС (руската Федерална служба за сигурност, наследник на КГБ). Той може да даде информация за техническите аспекти на прехващането на данни", заяви експертът по въпросите на сигурността Павел Фелгенхауер. "Разбор в присъствието на технически специалисти би отнел дълго време", уточни Фелгенхауер, според когото е възможно тези разговори с руските тайни служби да протекат в бъдещата приемна страна на Сноудън.

Участието на Москва в получаването на политическо убежище от Едуард Сноудън може отново да изостри отношенията между САЩ и Русия, предупреждава "Комерсант"в коментар за пребиваването в страната на бившия американски разузнавач, обвинен в шпионаж, Едуард Сноудън, който е подал молба за убежище в Еквадор, предаде Би Би Си.

Американски сенатори вече заплашиха "да покажат на руснаците, че действията им няма да останат без отговор". Москва обаче гледа спокойно на тези упреци и не се страхува, че може да има нов конфликт със САЩ, пише вестникът, цитиран от БТА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заплаши Китай и Русия, че ще има последици в междудържавните им отношения с Вашингтон и определи като "разочароващ" факта, че бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън е получил възможност да пътува от Хонконг до Москва, предаде Франс прес. Сноудън е "предал страната си", заяви Кери, който е на посещение в Индия. "Ако съзнателно му се е разрешило да се качи на самолет, това би било разочароващо", заяви шефът на американската дипломация на пресконференция в Делхи в отговор на въпрос за ролята на Китай при полета, който Сноудън е взел в Хонконг. "Това несъмнено би повлияло на отношенията и би имало последици", каза Кери. На въпрос за ролята на Русия Кери заяви: "Бих ги приканил (руснаците) да се държат съгласно нормите на закона, защото това е в интерес на всички". "През последните две години прехвърлихме в Русия седем затворници по тяхно искане, затова смятам, че реципрочността и изпълнението на закона са важни", добави той. Кери освен това заяви, че Едуард Сноудън "очевидно се е поставил над закона, като е предал страната си чрез нарушаване на своя ангажимент".

САЩ не се замисляха много за последиците, подслушвайки през 2009 година руския президент Дмитрий Медведев на лондонския форум на Г-20, или "щом заловят техен разузнавач с перука при опит да вербува човек от руските тайни служби", коментира Алексей Пушков, шеф на външнополитическата комисия в Държавната дума.

Според експерти на "Известия" отпътуването на Сноудън за Москва е предварително договорено с руските власти и тайните служби на федерацията, защото по силата на международното право самолетът на "Аерофлот" е територия на Русия. Сноудън върви по утъпкана пътечка - в Америка такива скандали стават постоянно. По-рано тъкмо Еквадор даде политическо убежище на Джулиан Асандж, основателя на Уикилийкс, коментира за вестника руският политолог Владимир Сударев. Така Еквадор напряга политическите си мускули и сякаш заявява пред цял свят, че съвсем не е малка, забравена латиноамериканска страна, пояснява експертът. Фигура от равнището на Сноудън при всяко положение ще бъде обградена с внимание от руските тайни служби, които ще използват момента и ще се опитат да разговарят с него, прогнозират експерти на изданието.

Кремъл няма информация за контакти между Едуард Сноудън и руските власти, каза в Москва говорителят на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Дмитрий Песков отказа да коментира призивите на американското правителство Русия да изгони Сноудън.

Вашингтон не бива да очаква Москва да експулсира Сноудън, заяви председателят на комисията по външните работи на руската Дума Алексей Пушков, цитиран от Ройтерс. "Отношенията са в доста сложна фаза, и когато са в такава фаза, когато една страна предприема враждебни действия към друга, защо САЩ очакват сдържаност и разбиране от Русия. Мисля, че не може да става дума и за даване на политическо убежище на Сноудън в Русия", добави той.

Молбата за убежище в Еквадор на бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън, когото Вашингтон обвинява в шпионаж, касае свободата на словото. Това заяви еквадорският външен министър Рикардо Патиньо и добави, че Кито проучва молбата, предаде Франс прес. "Получихме молбата за убежище. Анализираме я с голямо чувство за отговорност. Случаят касае свободата на словото и сигурността на гражданите по света, както и поверителния характер на комуникациите", заяви Патиньо в Ханой, където е на официално посещение.

Хонконгски депутат, консултирал като адвокат Едуард Сноудън по време на престоя му в китайския автономен район, заяви, че според него отпътуването на американеца е организирано тихомълком от Пекин, предаде Франс прес. Според Албърт Хо, виден депутат от демократичните сили в Хонконг, тези дни Сноудън получил послание, в което бил убеждаван да си замине като свободен човек. "Посланието му бе връчено чрез посредник от лице, което твърдеше, че представлява правителството", заяви депутатът, без да уточни дали това лице е било упълномощено от Хонконг или от Китай. "Имам причини да смятам, че хората, пожелали той да си замине, представляваха властите в Пекин", добави Хо на пресконференция след отпътуването на Сноудън.