ГЕРБ трябва да се превърнат в конструктивна опозиция
ГЕРБ трябва да се превърнат в конструктивна опозиция / снимка: БГНЕС

Много лесно е правителството да се отърве от зависимостта от „Атака”, ако ГЕРБ се превърнат в конструктивна опозиция и подкрепят реформи, важни за държавата. Това заяви председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода на брифинг по време на заседанието на Съвета на ПЕС в София. Не се преговаря с правителството, а след това ГЕРБ се оплаква, че правителството зависи от „Атака”, коментира той.

Според Ханес Свобода новото правителство вече работи. Той отбеляза, че решението за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС е било в грешна посока, но е било поправено. По думите му, сега има много въпроси - социално-икономически, в енергетиката, по които правителството може да покаже, че се движи в правилната посока. Обръщам се към правителството да бъдат безкомпромисни по отношение на борбата с корупцията и с контрабандата, и борбата за демокрация, каза Свобода.

Демонстрациите, протестите могат да бъдат добри, ако са конструктивни, ако посочват, че е необходима промяна и са готови на диалог, смята той, посочва БТА.

Доверието се печели чрез действия - това е планът „Орешарски”, натам са насочени усилията на парламента, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той отбеляза, че най-голямата парламентарна сила от първия ден на Народното събрание отказва да работи и попита това ли е отговорното поведение. Станишев отбеляза, че от февруари българското общество се намира в ново състояние и протестният потенциал още е налице.

„БСП и правителството уважаваме всеки човек, който протестира и се опитваме да чуваме този глас и където грешим да се коригираме, отбеляза Станишев. Но няма да допуснем реванш на политическа сила, която на гърба на тази изострена обществена чувствителност към всяка грешка към всяка невярна стъпка, да запази статуквото да се запази”, добави лидерът на БСП.