Осми ден протестите срещу правителството не стихват
Осми ден протестите срещу правителството не стихват / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Обстановката на протеста в София
64953
Обстановката на протеста в София
Валери Станков следи протестното шествие в Пловдив
Наталия Господинова предава от протеста във Варна
Протестите срещу кабинета „Орешарски” продължават
  • Обстановката на протеста в София
  • Валери Станков следи протестното шествие в Пловдив
  • Наталия Господинова предава от протеста във Варна
  • Протестите срещу кабинета „Орешарски” продължават

Осми пореден ден продължават протестите в столицата и страната срещу кабинета „Орешарски”.

И днес хиляди граждани се събраха на площад „Независимост” и издигнаха искания за оставка на правителството, смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс. Полицията е обградила сградите на Министерския съвет, Президентството и бившия Партиен дом.

И днес демонстрантите бяха проявили въображение. Един от тях беше дошъл с лаптоп. На екрана му се отброяваха грешките на управляващите. Възрастна жена, облечена с народни носия и метла, се превърна в атракция за протестиращите, когато започна да мете пред Министерския съвет.

Малко след началото шествието се насочи по обичайния вече маршрут - към Народното събрание. Множеството обаче не спря пред сградата на парламента, а продължи към Орлов мост. „Няма да спрем да излизаме по  площада, докато не ни чуят”, заявиха протестиращите.

После шествието се раздели и част от хората останаха в района на Орлов мост, където блокираха движението и седнаха на пътното платно. Друга група се отправи към централата на БСП. Около 21.30 ч. те стигнаха до сградата на ул. „Позитано”, където продължиха със скандиранията „Оставка” и „Червени боклуци”.

Осми ден протестите срещу правителството не стихват
netinfo

След като поседяха малко там протестиращите тръгнаха към централата на ДПС, а част от тях се отправиха и към Министерския съвет. Пред партийната централа, където също е разположен полицейски кордон, хората скандираха „Мафия” и Долу ДПС”, а към сградата бяха запратени и сурови яйца и пластмасова бутилка.

За първи път тази седмица столичната улица „Г.С. Раковски” около централата на „Атака” беше свободна за движение за пешеходците във вечерно време. В първите четири дни лидерът на партията Волен Сидеров блокираше района с аргумента, че получил  информации за подготвяни провокации срещу него и поддръжниците му.Заради сериозни сблъсъци между протестиращите и Сидеров полицията увеличи присъствието си в района, на място бяха изпратени и жандармеристи, които блокираха достъпа до партийната централа.

Около 23.00 ч. с песента Breaking the Law на Judas Priest и българския химн двете протестиращи групи - тези, които блокираха Орлов мост и тези, които обикаляха партийните централи, се събраха отново. Рок банда започна да свири класически метъл парчета, след което протестиращите подхванаха собствен мотив - I like the lumpen, lumpen.

Осми ден протестите срещу правителството не стихват
netinfo

Над 1200 протестиращи излязоха по улиците на Пловдив тази вечер. С викове „Оставка” те тръгнаха от Общината на поредното шествие против правителството.

Хората носят множество плакати, част от които гласят „Вие сте позор, оставка и затвор”, „Победи мафията с усмивка”, както и „Тук сме само лумпени. Извиняваме се!”.

Голяма част от недоволството на хората днес е насочено и срещу депутата от БСП Христо Монов. Протестиращите носят множество плакати с негови снимки и надписи „Аз съм лумпен”.

Сред издигнатите лозунги се забелязват още цитати от стихотворението „Елегия” на Христо Ботев. Други плакати гласят „Различен свят не се гради от безлични хора”, „Лумпенче да се наричам, втора радост за мене”, „Стига имитация, искаме демокрация”.

Минавайки покрай централата на „Атака” на Главната улица протестиращите й обърнаха гръб, като с мощни освирквания продължиха в посока Съдебната палата.

Пред входа на сградата на БСП протестиращите оставиха плакат с надпис „Ако аз съм интернет лумпен, то тогава партийните… са интелигенцията на България”. На друг можеше да се прочете „Монов, извинението не се приема”. Хората останаха пред червената централа само минута, като един от водачите на протеста заяви, че и с тази минута са им обърнали повече внимание отколкото заслужават.

Протестиращите стигнаха до сградата на Общината, където благодариха на полицията с викове „МВР е с нас”, след което се разотидоха.

В събота и неделя протести пред Областната управа няма да има въпреки даденото от Общината разрешение. Протестиращите призоваха всички, които са недоволни от ситуацията в страната, да се включат в очаквания многолюден протест в столицата.

Осми ден протестите срещу правителството не стихват
netinfo

Около 200 души се събраха на поредния антиправителствен протест и във Варна. Със скандирания „Мафия” и „Оставка” множеството блокира за около 10 минути кръстовището пред сградата на общината. След това демонстрантите се отправиха към намиращата се в близост Градска галерия, където тази вечер се отбелязва основаването на фондация „Пламен Горанов”. Събитието е съпроводено с откриването на изложба на 9 фотографии на 36-годишния мъж, който се самозапали по време на февруарските протести.

Сред плакатите, издигнати от демонстрантите днес, се забелязват цитати от стихотворението „Елегия” на Христо Ботев. Други лозунги гласят „Различен свят не се гради от безлични хора” и „Лумпенче да се наричам, втора радост за мене”.

С викове „Оставка” и жителите на Бургас отново призоваха за свалянето на кабинета и организирането на предсрочни избори. Изготвянето и приемането на нов изборен кодекс обаче трябва да бъде основна задача на сега управляващите, преди да се оттеглят, категорични бяха протестиращите на площада. Сред тях имаше майки с деца, пенсионери, ученици.

„Чухме много извинения от управляващата тройна коалиция. Не искаме извинения, а оставки”, обявиха най-активните в протеста. Възгласът бе посрещнат с викове: „Оставка” и „Долу БСП”.

Осми ден протестите срещу правителството не стихват
netinfo

„Нашите искания са оставка на това правителство, приемане на нов изборен кодекс и нови избори”, казаха протестиращите във Велико Търново, сред които се забелязваха интелектуалци, университетски преподаватели, художници, бизнесмени, студенти.

Те са категорични, че ще излизат докато Пламен Орешарски не си подаде оставката и „не си събере цялата шайка, да се вслуша в това, което говорят хората, улицата както ни наричат или интернет лумпени и се прибираме по домовете си”.

Шести ден в Сливен протестират срещу правителството на митинг-шествие. Недоволните граждани отново се събраха на площад „Добри Желязков”, преминаха по главната улица на Сливен, пред централата на БСП и Областната управа и скандираха „Оставка” и „Мафия”. Протестното шествие, организирано в социалната мрежа Facebook, завърши пред офиса на Движението за права и свободи в Сливен с викове „ДПС - вън”.

Едва 10 души излязоха да протестират в Хасково. С жестове те показаха, че липсва чуваемост. Въпреки малкия си брой обаче те се заканиха и утре да се съберат отново на площада в града. 

В Димитровград се събраха 11 души - същите, които вече седмица протестират. „Не сме обезверени от това, че призивите ни не са чути от съгражданите ни и ще продължим”, увериха те.

За трети път през седмицата силистренци протестираха с искания за оставка на правителството. „България не се продава, България не се предава, България - това е слава! Предателите на съд!”, гласеше текст на плакат, който протестиращите пренесоха с шествие през Силистра. Те коленичиха пред паметника на Левски в крайдунавския град.

Междувременно в социалните мрежи се зароди нова организация за протест срещу управляващите от кабинета „Орешарски”. Групата „Окупирай НДК” във Facebook призова гражданите да излязат на протест в събота от 10.00 ч. пред НДК, когато там ще се провежда конференцията на Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто председател е лидерът на БСП Сергей Станишев.

На много от демонстрациите из страната тази вечер се чуха призиви хората да се присъединят към готвения протест в столицата.

Протестните митинги и шествия в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че решението за назначението му беше отменен от Народното събрание, протестите не спират.

Осми ден протестите срещу правителството не стихват
netinfo