Фигаро: Българите се мобилизират срещу корупцията
Фигаро: Българите се мобилизират срещу корупцията / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Българите се мобилизират срещу корупцията сред политическата класа, гласи заглавие във вестник "Фигаро" за протестите у нас. Френският ежедневник пише, че българите не спират да показват на улицата, че им е дошло до гуша. Въпреки че се присъедини към Европейския съюз през 2007 година, България има проблеми да се интегрира в една демократична култура, коментира "Фигаро", цититан от БТА.

За демонстрантите аферата Делян Пеевски показва, че олигархичните среди дърпат конците на всички правителства. Бившите комунистически тайни служби са проникнали дълбоко в тези среди, като преди да отстъпят властта, са се постарали да заграбят "скъпоценностите" на българската икономика. Така днес България се намира в задънена улица, отбелязва френският "Фигаро".

Пламен Орешарски е очакван в Брюксел (днес). От много години Европейската комисия не спира да критикува България за нейната неспособност да се бори ефективно срещу корупцията и организираната престъпност, припомня изданието. "Демонстрациите в България показват за пореден път големите безпокойства на българското общество за ситуацията на правовата държава", заяви трезво говорител на Комисията.

В очакване, България е в задънена улица, отбелязва френският вестник. Той цитира политолога Кънчо Стойчев, че дори сегашното правителство да подаде оставка, едни нови избори няма да променят нищо.