Книга на проф. Иван Стоянов за Левски бе представена в Сливен
Книга на проф. Иван Стоянов за Левски бе представена в Сливен / netinfo

Най-новата книга на проф. дин Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” бе представена в РБ "Сава Доброплодни" - Сливен.

Срещата бе открита с рецензия на проф. Пламен Митев за книгата. В нея бе посочено, че „за разлика от много други изследователи на живота и делото на Васил Левски проф. Стоянов не героизира излишно, не хиперболизира и не дописва направеното от Aпостола, нито пък слугува на модерните днес нови идеологеми за политическото ни Възраждане. Точно обратното, с ясното съзнание, че може да бъде обвинен в разни грехове към паметта на Дякона, той се справя с нелеката задача да разграничи истината от художествената измислица и опирайки се на вече постигнатото от поколения  левскиеведи, да преодолее някои табута или пък да разчупи някои от стереотипите в мисленето”.

Близо час проф.Стоянов говори за основните тези, застъпени в монографията му. Значително място той отдели на пребиваванията на Левски в Букурещ, за неговото израстване като идеолог на българската национална революция. Именно „Университетът в Букурещ”, както сполучливо определя проф. Стоянов времето, през което Апостолът се потапя в хъшовската среда на румънската столица, заема много важно място в неговата идейна еволюция и това бе разкрито и обосновано със сериозни и трудно оспорими аргументи.

Книга на проф. Иван Стоянов за Левски бе представена в Сливен
netinfo

Представени бяха ценни и важни за личностното развитие на Левски наблюдения и по линия на открояване на заемките в идейното наследство на Апостола от съвременната нему европейска политическа мисъл. Специално място авторът отдели на темата за революционния терор, който постепенно се налага в практиката на Вътрешната организация през 1871-1872 г. като една от първопричините за възникналата криза в комитетските дела и морално-политическите и психологическите последици от нея. Проф.Стоянов представи и своите по-различни, от вече с години наложили се, позиции за ролята на Димитър Общи, за обира на турската поща при Арабаконак, за поведението на Левски пред съда и др.

 

В края на срещата проф.Стоянов отговори и на много въпроси на присъстващите на представянето. Много от изказалите се историци подкрепиха изложените авторови тези. Изяснени бяха и въпроси свързани с контактите на Левски със сливенски дейци.