Само за ден стотици румънци и българи преминаха по новия мост над Дунав
Само за ден стотици румънци и българи преминаха по новия мост над Дунав / DarikSky.bg

Само за ден стотици румънци и българи, пеша, с колелета и автомобили преминаха по новия мост над Дунав, съобщава БТА. От 00.00 часа на 15 юни, когато Дунав мост 2 бе отворен за движение до 8 часа сутринта, т.е. за първите осем часа по съоръжението са преминали в двете посоки над 370 моторни превозни средства - автомобили, микробуси и автобуси, товарни автомобили, съобщиха дежурните румънски гранични полицаи на пункта.

Два пъти повече са били влезлите в България автомобили, отколкото излезлите от страната.

Иван Георгиев, шофьор на ТИР влизащ в България сподели, че е удоволствие да се пътува по моста. Преминаването над реката продължава 3-5 минути, обработката на граничния пункт, който има шест платна за влизане и шест за излизане - десетина минути.

Стотици видинчани пеша се разходиха по дълго чакания мост. Някои дори не влязоха в румънска територия през граничния пункт, а се върнаха обратно, радвайки се на моста и реката във Видин. Не по-малко бяха и велосипедистите, които се движеха свободно между двата бряга.

До 1 юли преминаването с автомобил по моста е безплатно, по решение на премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта. След това става 6 евро за автомобил, и остава безплатно за пешеходци и велосипедисти.

Най-натоварено в първите два дни от пуска на Дунав мост 2 бе на смесените българо-румънски гранични екипи, които бяха на работа на шестте платна за влизане и излизане на граничния пункт на румънска територия, който обслужва съоръжението.