Протести пред парламента и Министерския съвет заради назначението на Пеевски
Протести пред парламента и Министерския съвет заради назначението на Пеевски / снимка: БГНЕС, aрхив
Организират „седенка" пред НС като протест срещу назначението на Пеевски
64689
Организират „седенка" пред НС като протест срещу назначението на Пеевски
  • Организират „седенка" пред НС като протест срещу назначението на Пеевски

Заради назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС някои от известните лица от протестите от февруари напуснаха срещата с премиера Пламен Орешарски. В 18,30 часа те организират „седенка" пред парламента в знак на протест. В същия час, но пред Министерски съвет, ще се съберат още хора - този път организирани във Фейсбук. На събитието, организирано в социалната мрежа, желание да присъстват са заявили над 34 000 души към 17.00 часа. И докато част от гражданските организации отказаха да продължат срещата с премиера за решаване на икономическите проблеми, срещу които протестираха през февруари, други - останаха и дискутираха различни проблеми два часа с Пламен Орешарски.

Добрина Алексиева, която бе сред напусналите срещата, сподели, че те са влезли, за да споделят възмушението си от избора на Пеевски за шеф на ДАНС. „И напуснахме тази „седенка", както казва господин премиерът", допълни тя.

Т.нар. „седенка", както я нарича Добрина Алексиева, позната от февруарските протести, ще бъде и в основата на недоволството пред парламента. От своя страна Дончо Дудев изтъкна, че до днес представителите на зимните протести са били готови за диалог. „Има написана цяла икономическа програма за стабилизиране на България, но в момента, в който разбрахме, че това се случва, искам да попитам кой управлява тази държава", коментира Дудев.

„На кого са медиите, на кого е енергетиката, на кого е вече ДАНС", попита Янко Петров и определи назначението на Пеевски като „поредната гавра с българските граждани".
Дудев попита каква е компетенцията на Пеевски и мотивацията на министър-председателя да го назначи. Те попитаха и „имаме ли министър-председател" и „кой управлява държавата".

И докато извън сградата на Министерския съвет представителите на протестиращите, както ги наричат дори от прессекретариата на правителството, недоволстваха срещу назначението на новия шеф на ДАНС, граждански организации работиха два часа с премиера по икономическите проблеми на страната. Макар и те да определиха назначението на Пеевски като „скандално, според някои хора", те се разграничиха от напусналите. „Българските граждани не се хранят с Делян Пеевски, не го вадят него от хладилника и не плащат с него сметките си към монополите", каза един от останалите на срещата. На медиен въпрос как за час се събират хиляди хора на протест, той отговори „За шест часа могат да се съберат само и единствено чрез партийни структури".

Пламен Орешарски пък каза, че е поел риска да ръководи правителството в условията на протести срещу едно или друго. „Като гражданин не приемам начина, по кйто беше управлявана страната в последните четири години. Самият факт, че има протести, значи че страната се демократизира", допълни той.