България и Румъния ще работят за трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш
България и Румъния ще работят за трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България и Румъния ще работят за строителството на трети мост над река Дунав, който да свърже Силистра и румънския град Кълъраш. За това са се договорили българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Траян Басеску, които разговаряха по време на 18-та среща на държавните глави от страните от Централна и Източна Европа, която се провежда в словашката столица Братислава. За изграждането на бъдещия мост двете страни ще търсят различни варианти за финансиране по линия на структурните фондове на Европейския съюз, Програмата за трансгранично сътрудничество и Дунавската стратегия, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В Братислава Плевнелиев и Бъсеску са постигнали съгласие за по-тясна координация на позициите и действията по отношение на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство без граничен контрол.

 

Двамата президенти са подкрепили инициативата за съвместно писмо, заедно с държавните глави на Австрия, Унгария и Турция, до президента на Азербайджан Илхам Алиев в подкрепа на проекта за пренос на каспийски газ до Европа “Набуко-Запад“. Общо е очакването консорциумът “Шах Дениз” 2 да вземе в края на юни положително решение за изграждането на газопровода.

 

За много по-голяма свързаност и по-голяма интеграция между страните от региона е призовал президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на форума. Държавният глава е посочил, че трябва да се работи за свързване на енергийните мрежи, на транспортната инфраструктура, на пристанищата и това ще бъде предпоставка за икономическо развитие. Според държавния глава присъединяването на Хърватия към Европейския съюз е добър пример за останалите страни от Западните Балкани и този процес трябва да продължи, основан на европейските ценности и на добросъседските отношения.

 

Росен Плевнелиев е посочил пред колегите си от Централна и Източна Европа, че няма готови рецепти за преодоляване на последствията от финансовата и икономическата криза и затова решенията трябва да се търсят на регионално равнище.

 

В рамките на 18-та Среща на върха в Братислава държавният глава ще проведе двустранни срещи с президентите на Полша, Словения и Украйна.