Цветан Цветанов вече е обвиняем
Цветан Цветанов вече е обвиняем / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цветан Цветанов вече е обвиняем
64639
Цветан Цветанов вече е обвиняем
  • Цветан Цветанов вече е обвиняем

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече е обвиняем. Прокуратурата му повдигна обвинения за това, че е допуснал в МВР да се подслушва нерегламентирано и е бездействал, докато това е ставало. След дълги обиколки в Съдебната палата Цветанов получи мярка за неотклонение „подписка" и така и не бе разпитан пред съдия, защото останалите подсъдими по случая не били призовани.

Цветанов беше призован в 10.00 часа в спецсъда, но след като се появи там, бързо му се наложи да се разходи до градската прокуратура. До широко усмихнатия бивш министър се движеше и неговият адвокат Менко Менков, известен с участията си в знакови дела срещу фигури, асоциирани с престъпния свят.

След разходка из Палатата в крайна сметка на Цветанов бяха предявени обвинения, които адвокатът му побърза да определи като изненадващи.

„Категорично по делото няма доказано незаконно използване на специални разузнавателни средства. Такива обвинения няма повдигнати на нито един обвиняем. На подзащитния ми беше повдигнато обвинение, което няма нищо общо с незаконно подслушване, което навежда на мисълта, че се прави, за да му се повдигне все пак някакво обвинение", добави адвокат Менко Менков.

По този начин Менков напомни тезата на своя клиент, който твърди, че предпоставките за незаконно подслушване не означават, че такова нещо действително се е случвало.

Цветан Цветанов вече е обвиняем
netinfo

Останалите обвиняеми по случая са трима бивши директори на СДОТО - агенцията в МВР, която отговаря за подслушванията, и служителят на подразделението Радко Димитров-Отвертката, който изтрил записите от масива със СРС-та.

Цветанов се оплака, че му бил отказан достъп до материалите по делото и веднага побърза да похвали своя адвокат, макар че именно на бившия ръководител на МВР принадлежат думите, че те „се хранят от мръсните пари на престъпниците".

„Мога да ви кажа, че съм направил личен избор мой адвокат да бъде Менко Менков и от това, което съм прочел за неговата кантора, а и колеги, и приятели, казват, че действително е един от най-добрите. Аз не знам кои са клиентите на кантората му", добави Цветанов.

Менков и Цветанов имаха противоположни мнения за това каква е причината да обикалят не само различните прокуратури, но и различните зали в Съдебната палата.

„Така са преценили, те ни разхождат насам-натам, не се гоним", коментира Менко Менков.

От своя страна бившият вътрешен министър заяви: „Явно съм специален"!

Цветан Цветанов вече е обвиняем
netinfo


Обвинения на бившия вътрешен министър бяха повдигнати, след като разследването по случая беше блокирано заради депутатския му имунитет. Доскорошният вицепремиер обаче доброволно се отказа от него, което даде зелена светлина на прокуратурата да разследва казуса.

Цветан Цветанов вече е обвиняем
netinfo