Варненец с наградата „Европейски гражданин”
Варненец с наградата „Европейски гражданин” / Dnevnik.bg

Варненецът д-р Милен Врабевски и поетът Валери Петров са българските лауреати на наградата „Европейски гражданин” за 2013 година. Отличието се присъжда за изключителни постижения или действия в полза на Европа и за по-доброто взаимно разбирателство между нейните граждани.

Двамата бяха номинирани от евродепутатите ни Моника Панайотова, Антония Първанова и Евгени Кирилов, а предложението беше одобрено от европейско жури. Милен Врабевски,  който е роден през 1968 г. във Варна и е завършил Първа езикова гимназия и Медицинския университет в родния си град, е отличен за дейността на създадената от него фондация "Българска памет". Организацията подпомага и финансира различни инициативи, насочени към младите българите и младежите от българската диаспора в Украйна, Молдова, Македония и Сърбия.

Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач, номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите.

През 2012 г. българският носител на наградата „Европейски гражданин” също беше варненец. Отличието получи механикът на кораба "Коста Конкордия" Петър Петров,, който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.