Започва ученическият театрален фестивал
Започва ученическият театрален фестивал / netinfo

17-тия Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ започва днес в Русе. Над 200 деца и младежи ще участват във форума. Той се организира от Общински младежки дом - Русе, Общинския детски център за култура и изкуство, Драматичен театър "Сава Огнянов" и Куклен театър - Русе. Провежда се с подкрепата на Община Русе по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата. Тазгодишното издание на фестивала е посветено на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019г.

Тази година за първи път е направена предварителна селекция, чрез която е определено кои постановки да бъдат допуснати до участие във фестивала. В тазгодишното издание на театралния форум ще има и международно участие. На фестивала, извън състезателната програма, ще гостува Академичният драматичен театър "Максим Горки" от Ростов на Дон. Председател на фестивалното жури ще бъде драматургът Крум Гергицов. Ученическият театрален фестивал „Климент Михайлов“ се провежда от 1996г. До 2005г. в него участват само русенски състави, а след това прераства в национален. В тазгодишното издание на фестивала ще участват 9 състава от страната и 6 русенски трупи. Те ще бъдат разделени в две възрастови групи: до 7-ми клас и от 7-ми до 12-ти клас.

Официалното откриване на 17-тия Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ е от 18.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър. Билети за представленията, на цена 3 в., могат да се купят предварително на касата на театъра, както и преди самите представления.