Над 1400 участници събира десетият ромски фестивал Отворено сърце
Над 1400 участници събира десетият ромски фестивал Отворено сърце / DarikNews.bg, архив

С изложение на ромски занаяти във В. Търново от днес започва десетото юбилейно издание на Международния детски ромски фестивал „Отворено сърце". Той се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе", в партнъорство с Община Велико Търново.

Изложението ще бъде подредено от 16:00 до 18:00 ч. пред галерия "Борис Денев" (до паметника „Асеневци"). В него ще участват занаятчии - представители на различни ромски групи от България, Македония и Румъния.  Посетителите ще могат да се запознаят и насладят на пъстрите видове ромски шалвари, като направят разлика между българските и македонските такива, ще опитат вкусните ромски „Татлии", „Шербет" и „Мекици" и ще видят ред други интересни моменти от живота на  ромското семейство.

Също така ще бъде представена изложба от творбите на най-добрите участници в конкурса "Заветът на майстора през моите очи". Деца и младежи от над 30 училища се включиха в конкурса. Над 50 есета, рисунки и фотографии ще бъдат изложени през трите дни на фестивала. Да разкажат историите, които предават дядовците на своите внуци, бабите на своите внучки, бащата на сина си, и майката на дъщеря си.

Фестивалът ще продължи три дни. Официалното му откриване ще бъде в събота от 13.00 часа в парк „Марно поле". Участие ще вземат над 1400 ученици от различен етнически произход от над 100 училища от цялата страна, включени в групите по СИП „Фолклор на етносите - Ромски фолклор" или в извънкласни дейности, насочени към образователната интеграция.  За феста тази година ще дойдат и групи от Македония и Румъния. Сред гостите ще бъдат посланици, представители на местната и държавна власт.

На 8 и 9 юни паралелно със сценичната програма се организира пленер на извънкласните дейности и приложните изкуства, насочени към образователна интеграция. Всяко училище ще представи дейността си под формата на изложба, постери и други материали, изработени от учениците. Ще бъдат организирани различни ателиета, в които деца и учители ще могат да изработват предмети от подръчни материали, да рисуват и къносват, да пробват носии от различните етноси, да научат как се плетат кошници, как се калайдисва,  както и много други изненади.

Ромско хоро, ритми на тарамбуки, бийтбокс, изпълнения на мажоретни състави, ориенталски и спортни танци, възтановки на обичаи, драматизации на приказки на различни народи и песни на няколко езици ще бъдат част от фестивалната програма тази година.