София с най-много нарушения на забраната за тютюнопушене
София с най-много нарушения на забраната за тютюнопушене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
София с най-много нарушения на забраната за тютюнопушене
64526
София с най-много нарушения на забраната за тютюнопушене
  • София с най-много нарушения на забраната за тютюнопушене

За едногодишния период от въвеждането си, забраната за тютюнопушене на закрити обществени места е нарушавана най-много в кафенета, барове, ресторанти, игрални зали и казина, както на работни места. Това сочи статистика на Здравното министерство, според която столицата е градът, в който са констатирани най-много нарушения. След София се нареждат Пловдив, Добрич, Бургас, Благоевград и Варна.

От 1 юни 2012 г. в страната са издадени 1040 наказателни постановления за нарушения на забраната, а общата стойност на глобите възлиза почти на 670 000 лева.

По 600 проверки на ден са извършвани от здравните инспектори в страната през изминалата една година от въвеждането на забраната. По-голямата част от тях са били на територията на София, Пловдив, Варна и Благоевград. Общият брой на проверките надминава 215 000, а проверените обекти са близо 208 000, допълва д-р Димитър Димитров от дирекция „Обществено здраве" към министерството.

„Броят на проверките надвишава броя на обектите, което означава, че има не малък брой обекти, които са проверявани по два пъти и по повече", заяви Димитров.

Най-посещавани от инспекторите са били заведенията за хранене и развлечение, както и лечебните и здравните заведения. След тях се нареждат детските и учебните, както и другите закрити обекти с обществено предназначение. Направени са и 3700 инспекции и на открити обществени места, сред които терени на детски градини, площадки за игра, а също и спортни обекти.

„Съставени са 1326 брой актове и са издадени 1040 наказателни постановления, което означава, че от тези 1326 акта, над 1000 реално не са отпаднали в съда, не са отменени, т.е. това са наистина потвърдени нарушения", допълни Димитров.

Най-много нарушения са констатирани веднага след въвеждането на забраната, както и около новогодишните празници, допълни експертът.