Административният съд отмени таксата за обучение на децата в предучилищна възраст
Административният съд отмени таксата за обучение на децата в предучилищна възраст / netinfo

Шуменският административен съд отмени таксата за деца в предучилищна възраст за целодневно обучение в детските градини. След като магистратите дадоха ход на делото, образувано по жалба на журналиста Ангел Трайков, със свое решение от днес отмениха текстовете от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Шумен, с която се определя ежемесечно родителите на 5 и 6 годишните деца да заплащат по 15 лева, за посещаване на предучилищните групи.

В решението си съда е посочил, че с оглед задължителния характер на предучилищната подготовка, упоменат в Закона за народната просвета, законодателят е предвидил освобождаване от заплащане на всякакви такси. „Посещаването и ползването на детска градина за родителите на децата от подготвителните групи вече не се явява ползване на услуга по желание, а е задължение. Именно защото държавата е направила това ползване задължително, тя е осигурила и средства за издръжката им като делегирана от държавата дейност, финансирана през общинските бюджети", подчертават от Административния съд.

Твърдението, че средствата от таксата са нужни за осигуряване на качествена и здравословна храна на децата, е неправилно и е в противоречие със законовите разпоредби, доколкото ползването на детска градина представлява единен процес на отглеждане, възпитание и обучение на децата, в който процес безусловно се включва и изхранването, се казва още в решението на магистратите.

Постановлението на Административния съд подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.