Обсъждат създаване на временна комисия за имунитета на Цветанов
Обсъждат създаване на временна комисия за имунитета на Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През целия ден днес се очакваше заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да подаде заявление за сваляне на имунитета си. До 17.30 ч. обаче информация за подобно действие не се появи.

Междувременно стана ясно, че в проекта за програма на Народното събрание за тази
седмица като първа точка присъства обсъждането за създаване на временна комисия по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов.

От вчера бившият вътрешен министър е в Брюксел, където проведе редица политически срещи.

В края на миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в парламента, че Цветанов има пътуване в чужбина и като се върне, ще подаде заявление за сваляне на депутатския му имунитет. „Когато се върне от Брюксел, ще подаде", категоричен беше Борисов и уточни, че Цветанов се връща на 4 юни.

През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в Народното събрание е било внесено искане за даване на разрешение от страна на Парламента за започване на наказателно преследване спрямо Цветанов.

На 30 април прокуратурата съобщи официално, че има данни, че Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконното подслушване, осъществявано от МВР.

Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е „допустителство по служба” - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление. Цветанов може да получи до осем години затвор.