Габровски ножове от 19 век на изложба в Пазарджик
Габровски ножове от 19 век на изложба в Пазарджик / netinfo
Габровски ножове от 19 век на изложба в Пазарджик
64471
Габровски ножове от 19 век на изложба в Пазарджик
  • Габровски ножове от 19 век на изложба в Пазарджик

Повече от 130 експоната от колекцията габровски ножове на АЕК „Етър” показва историческия музей в Пазарджик. Идеята за изложбата “Ножарството в габровския край” е на уредника Росица Бинева. Експонатите ще останат в Пазарджик през юни и юли.

Оригиналните ножарски инструменти показват силата на габровската традиция и приемственост в този занаят от 19 век до днес.

Експонатите са придружени от текстове, свързани с предания и поверия за ножа, както и легенди за светеца-покровител на ножарите св. Атанас. Благодарение на дарения, откупки и майсторски надпревари, АЕК „Етър” притежава една от най-големите колекции ножове на съвременни български майстори. По тип и варианти габровските ножове надхвърлят 150 вида.

От 2006 година до сега изложбата е гостувала в градовете Бургас, Пловдив, Велинград, Чипровци, Кюстендил, Казанлък,  Димитровград, Севлиево, Исперих, Русе. Тя предизвиква интерес с представянето на отколешните традиции в ножарството и съвременните наследници на занаята в габровския край.

Габровски ножове от 19 век на изложба в Пазарджик
netinfo

Изложбата „Конят в бита на балканджията” беше открита на 29.05.2013 г. в Регионален етнографски музей Пловдив. Тя представя интересен поглед върху нашето минало и е заслуженото признание за присъствието на коня в живота на балканджията от ХІХ век до 40-те години на ХХ век. В изложбата са представени над 110 експоната и много архивни снимки.