Италианският филм „Доброто общество” открива фестивала „Златната Липа”
Италианският филм „Доброто общество” открива фестивала „Златната Липа” / организатори

Италианският филм „Доброто общество" ще сложи началото на първото издание на кино фестивала „Златната Липа", който ще се проведе в Стара Загора между 1-и и 5-и юни. Лентата на Жан Паоло Куньо, която е първа в списъка на извънконкурсната програмана събитието, ще бъде първата, на която зрителите могат да се насладят в сградата на старозагорската опера.

Филмът представя историята на братята Джордж и Йосиф, които израстват без баща през шейсетте години в Сицилия. Майка им - невероятна красавица - се влюбва в гостуващия продуцент Роман, който иска да я отведе далеч от италианската провинция. Един ден, играейки си барут, момчетата ще променят завинаги живота си и този на своите близки. В провокативното заглавие участва цяла плеяда от най-добрите италиански и сицилиански актьори, сред които Давид Коко, Енрико Ло Версо, Мария Грация Кучинота, Марко Бочи, Джанкарло Джианини.

Джанини е известен на българската публика с филми като „Дюн", „Мъж под прицел", „Мимикрия" и блокбъстъра с Антъни Хопкинс „Ханибал". Интересна подробност около актьора е, че именно той е италианският глас на Ал Пачино през последните двадесет години. От своя страна, Мария Грация Кучинота също има зад себе си солидна биография. Шансът актрисата да бъде забелязана от широката публика идва с "Пощальонът" (1994) на Майкъл Радфорд. Филмът става световен хит, а Мария Грация Кучинота получава по-сериозни възможности за изява в международни филми. Най-запомнящите и участия се оказват тези в култовата испанска комедия "Денят на звяра" и малката роля в "Само един свят не стига", като един от противниците на Бонд, с който агент 007 за съжаление се справя твърде бързо. Логична е появата й и в сериала "Семейство Сопрано".

Режисьорското място на лентата „Доброто общество" напълно логично е поверено на Жан Паоло Куньо. Италиански режисьор и сценарист е роден на 4 януари 1968г. Жан Паоло може да се похвали с режисурата и сценария на игралния филм „Salvatore - This Is The Life", първият италиански филм продуциран от компанията Уолт Дисни. Сред личните постижения на Куньо е престижното отличие „Златен Глобус" през 2008г. Наред с това Куньо е автор на романa „PASSI NEL BUIO". Същевременно Жан Паоло заема едно от местата в журито на Давид ди Донатело през 2008г.

След прожекцията на „доброто общество", полагаща старта на фестивала „Златната Липа", посетителите на събитието ще имат възможност да се насладят на над 30 от най-силните заглавия от европейския кино афиш. Дания, Естония, Черна Гора, Македония и България са само част от страните, които ще представят свои продукции в периода между 1-и и 5-и юни. Нов, амбициозен и мащабен, фестивалът „Златната Липа" притежава всички предпоставки да върнат стария блясък на Стара Загора и да го превърнат в един от утвърдените кино градове на България и Балканите.