Джокович  лесно преглътна предястието към Гришо
Джокович лесно преглътна предястието към Гришо / Reuters

Световният номер едно Новак Джокович буквално не срещна никакви трудности срещу аржентинеца Гуидо Пея и го отстрани във втория кръг на „Ролан Гарос“ с категоричното 6:2, 6:0, 6:2.

Сърбинът има уникалния шанс да направи Голям шлем за календарната 2013 година, след като триумфира на Откритото първенство на Австралия в началото на сезона. Преди обаче да стигне до полуфиналите (където най-вероятно ще го чака Рафаел Надал) и финала (може би Роджър Федерер), той ще трябва да справи с нашия Григор Димитров в трети кръг на турнира.

Ноле започна мача с убедителен сервис гейм и още в следващия постави опонента си под напрежение, но южноамериканецът издържа. Пробивът в полза на Джокера обаче дойде в 6-ия гейм, когато с три поредни точки той направи 4:2. След това фаворитът продължи да се възползва от изпъстрената с непредизвикани грешки игра на Пея и не само че затвори сета при 6:2, но успя да дръпне с 3:0 преди прекъсването заради дъжда.

Продължилата четвърт час пауза не помогна на аржентинеца да се оттърси от шока и той безславно загуби следващите 8 гейма. Все пак към средата на третия сет Пея временно повиши качеството на ударите си, ала бързото преминаване на Джокович от атака в защита не му остави реален шанс да очаква нещо повече от мача.

В друг мач от деня Кей Нишикори (Япония) надигра Грега Земля (Словения) с 6:1, 5:7, 6:1, 6:4, докато Филип Колшрайбер (Германия) продължи напред без игра след отказване на тайванеца Йен-Хсун Лу.