Вятърната енергия е най-евтиният възобновяем източник от новите технологии
Вятърната енергия е най-евтиният възобновяем източник от новите технологии / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наш гост е Марияна Янева, зам.изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация.Тя притежава университетски степени по международни отношения и маркетинг. Започва развитието на кариерата си в Министерството на външните работи, занимавала се е с бизнес журналистика и притежава значителен опит в провеждането на проучвания и анализи в сектора. До момента тя има многобройни публикации към признати издатели и агенции за бизнес информация,участва активно в анализи и тенденциите на изготвянето на пазарни проучвания и прогнози за развитието на българския ветроенергиен пазар.

Кои са основните направления в дейността на вашата Българска ветроенергийна асоциация?

Ветроенергийната асоциация е създадена през 2010 година, като имаме две основни цели. Едната е популяризирането на вятъра като източник на енергия и създаването на по-широка обществена подкрепа за възобновяемите източници на енергия. А другата конкретна цел е работа с институциите и със законодателните органи за създаването на по-добър бизнес климат за развитието на този бизнес у нас.

Няколко факта за енергията от вятър. Защо ни е зелена енергия от вятър? С какво основно се характерезира тя?

Да започнем с един малко известен, интересен факт. Вятърната енергия е също енергия от слънцето, тъй като вятърът се създава от различното нагрявания на земната повърхност и един вид, вятърната енергия, също е вид слънчева енергия. Съвременната вятърна енергетика представлява производство на електричество от вятър, което става посредством преобразуването на кинетичната енергия на вятъра в електричество. Какво трябва да знаем за вятърната енергия? Тя е една от най-зрелите възобновяеми технологии на пазара, в смисъл, че има най-добър капацитет за производство и една от най-ниските цени, заедно с водната.

Кои са трите "П"-предимства, приоритети и перспективи на вятърната енергия?

Предимствата на вятърната енергия са, че това е екологична енергия, тя е абсолютно безопасна, няма емисии, при производството не се употребява вода, след производство не остават никакви отпадъци, които трябва да бъдат съхранявани или да бъде опасна за човека. Тя е евтин източник на енергия, в момента дори и в България цената на киловат част произведена от вятъра енергия варира между 13 -19 стотинки, което е сравнимо вече с цените на въглищната енергия.

Приоритетите ви?

Приоритетите в световен мащаб са: с развитието на технологиите да става все по- евтина енергията, която се произвежда от този вид източник и да се увеличава техническия потенциал, който може да бъде оползотворен в световен мащаб.

Перспективите?

Перспективите изглеждат много добре в дългосрочен план, включително и в България, защото този тип енергия, възобновяемите източници, в краткия период, в който изживяват бурен растеж, последните 20-на години са доказали, че специално за вятърната енергия, при всяко удвояване на инсталирани мощности цената на киловат час произведена енергия пада с 9-17%. Тази тенденция не може да бъде достигната от нито един от другите конвенционални източници, които използваме в момента. Така че възобновяемите енергии, в частност вятърната-това е бъдещето на енергетиката и перспективата е добра.

Как е оценен енергийният потенциал на вятъра в България? Къде сме в Европа?

По вятърен потенциал, в момента, е важно да се отбележи, че той започва да се променя с времето, така както технологиите се променят. България, в момента, ако използваме сегашните налични технологии, притежава умерено добър ресурс на развитие на вятърната енергетика, като според експерти в нашата асоциация имаме инсталирани мощности около 700 мегавата, имаме възможност да добавим поне още 1000 в близките 10-20 години като развитие.

Вятърната енергия е найевтиният възобновяем източник от новите технологии
netinfo

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

Реалността на българския ветроенергиен пазар в България в момента от страна на инвестициите и кои са основните ви препъни камъни и пречки?

За съжаление, в момента, не бих могла да кажа, че има пазар или добри перспективи за развитие в България. Пречките за това са основно сегашната ситуация в България, като цяло негативното отношение на политиците към този тип енергия и недобре планирането на развитието на този сектор досега.В следствие на което законовата и регулаторната рамка, която е в момента не би могла да привлече повече инвестиции в сектора, поне в близките 2-3 години.

Марияна, това което казвате звучи песимистично, 2-3 години ще стоите на полусъединител, на изчакване. Би ли била по-конкретна. Как се отразяват всички тези промени и тази нестабилна политическа и икономическа среда върху развитието на сектора?

В последните две години имаше толкова много регулаторни промени, всичките с негативен край за възобновяемите източници като цяло и особено за вятърната енергия, защото развитието и разработването на един ветроенергиен порект отнема между 5-7 години. Тази нестабилност, като цяло, на рамката и бизнес климата в България съответно води до отдръпване на инвеститорите и в момента България има много очернен имидж като инвестиционна дестинация, специално в сферата на възобновяемите източници. Затова в момента няма как да бъдем оптимистични за поне близките няколко години. Надявам се обаче и това асоциацията иска да работи в близките няколко години, в които ние не очакваме да се реализират инвестиции, да работи малко повече с общественото мнение и с политиците в посока на по-далновидно отношение към планиране развитието на енергетиката на България. Надяваме се, че логиката и разумът ще надделеят.

Имате нужда, трябва да се постараете повече в това отношение. Беше открит един много голям екологичен форум, от 29 до 31 май, сравних го с пловдивския панаир, в добрите времена, организиран от от Виа Експо в Интер Експо Център. Там видях и нашите приятели от Съюза на производителите на екологична енергия. Много щандове, много инвеститори, чужденци, италианци, австрийци и на фона на това, че сякъш не ги посрещаме с: „Добре дошли". Твоят коментар?

Този форум, който тече в момента в Интер Експо Център, е едно от най-добрите и най-големите събития в този сектор в България като мога да кажа, че дори и в предните години е имало още по-голяма посещаемост и е добре, че успяват организаторите всяка година да балансират така поканените компании и сектори, че да отразяват възможностите за бизнес. Тази година те са съсредоточени предимно върху енергийната ефективност, което е едно много добра инициатива.

Чухме много интересни лекции за отпадъците, 10-те стъпки за това как обществото да бъде възпитавано да си разделя отпадъците. Сан Франциско, Италия, Америка бяха дадени като пример за почти перфектни в това отношение. В Сан Франциско и в някои общини в Италия до 80% от отпадъците хората си ги сортират сами, разбират, че това е тяхна отговорност. Като заговорихме за Европа и света, къде вятърната енергия е най-силно разпространена?

Вятърната енергия все по-често навлиза като вид източник във всеки един енергиен микс, както в Европа, така и в Америка. В момента най-популярните пазари са развиващите се страни като Бразилия-един много добър пазар в момента. Южна Америка като цяло е възприемана като една от новите дестинации за този вид енергия. В Европа добрите примери, които можем да посочим са Дания и Германия. Дания започва да развива своя ветроенергиен сектор още при първите петролни кризи през 70-те години като това е стратегията на страната, с която тя се справя с дългосрочните рискове, които крият повишаването на цените на изкопаемите горива. Германия по същият начин, с отказа си от ядрената енергия дава пример, как залагайки на възобновяемите източници, с добра политика, постоянство и стабилност могат да се постигнат чудеса, дори и при сегашните технологии. В последните няколко години развитието на технологиите на възобновяемите енергийни източници е доста силно.

Какво е съотношението на вятърната енергия спрямо останалите възобновяеми
източници в България?

В България в момента има около 700 мегавата инсталирана мощност, които произвеждат 1,2 терават часа годишно или сравнено с останалото производство на електроенергия в България, това са около 4 до 6% от производство на електроенергия в България. Единствено мощността от фотоволтаичните централи е с по-голям инсталиран капацитет от новите възобновяеми източници, тук се изключват големите водноелектрически централи, които в голямата си част предопределят възобновяемата енергия.

Коя е най-важната причина, заради която да изберем вятърната енергия пред останалите възобновяеми източници?

Аз не бих казала, че трябва да избираме един източник пред друг. Възобновяемата енергия това е един микс, който трябва да се развива във всеки един вид енергия. В момента вятърната енергия, според мен, би могла да бъде предпочетена. Първо да бъде развита от гледна точка на цената,тъй като вятърната енергия, в момента, е най-евтиния възобновяем източник от новите технологии, който е подходящ и за развитието на територията на България при положение, че доходите ни не са от най-високите.

Къде са разположени най-големите вятърни паркове в България? Където духа най-много, къде вие сте ги обхванали?

Не е тайна, че най-добрите ветрове са по Черноморието и по-големите паркове са там. Най-големият ни парк-150 мегавата е разположен в Каварна, в областта. Също има в Шабла, Балчик, Суворово, край Варна. Но има и в другите части на страната. Едни 75 мегавата са разположени в Казанлъшка област, например. По принцип, вятърната енергия може да се развива не само покрай Черноморието, просто трябва да се направят специални обследвания на ветроенергийния ресурс, които продължават година, година и половина измерване на вятъра да се прецени дали е икономически рентабилно да се изгражда такъв проект и в какъв мащаб може да бъде той.

Твоята прогноза? Какво ни очаква следващите няколко години в сектора възобновяеми енергийниш източници? Борба?

Следващите няколко години ще бъде наистина борба, за да установим тази по-далновидна гледна точка от страна, както на управляващите, така и на гражданите, защото когато планираме бъдещото си развитие трябва да се съобразяваме не само с това, което е сега налично, но и да планираме за повече от 4 години напред какво трябва да се случи.