Национална програма за превенция на самоубийствата. 11 опити за 3 месеца в областта
Национална програма за превенция на самоубийствата. 11 опити за 3 месеца в областта / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

С обучения на журналисти, училищни психолози и класни ръководители, медицински работници в училищата е в ход Национална програма за превенция на самоубийствата. "Медиите са сериозен фактор за влияние върху хора, които се двоумят дали да посегнат върху живота си. Начинът на отразяване може да повлияе за нови самоубийства", каза Елена Андонова от отдел "Превенция на здравето" към РЗИ- Кюстендил.
Данните за Кюстендилска област показват, че само за първите три месеца на 2013 година са направени 13 опита за самоубийства, като от тях със смърт са завършили два. През 2010 и 2012 година, опитите са били по 15, като съответно 3 и 4 от тях са завършили фатално. През 2011 година се самоубил един човек в областта, а опитите са били 9.
Дори и специализираната литература, като новелата на Гьоте- "Страданията на младия Вертер" и романа "Последния изход" на Дерек Хъмфри може да повлияе на психично лабилните хора да посегнат на живота си. Затова и в много страни тези книги са забранени. Популяризирането на случаи на самоубийства на известни личности от телевизиите също има негативен ефект, като самоубийствата се увеличават до 10 дни след излъчване на такъв репортаж. Съществуват интернет- страници, които подтикват или предотвратяват самоубийства.
"Самоубийството не трябва да е водеща новина. Трябва да се отразява кратко, като се избягват точни описания на използвания способ. Публичността увеличава риска повече хора да ги използват. Самоубийствата не могат да се обрисуват като начин за справяне с лични проблеми. Трябва да се акцентира върху скръбта на роднините", коментира Елена Андонова. Младите хора трябва да станат по устойчиви, да ги научим да се справят с кризисни ситуации, как да реагират при фатални любови или проблеми в семейството, допълни Андонова.
От РЗИ- Кюстендил планират да качат на интернет страницата си информация с наличните служби за психично здраве, номера на горещи телефони и на психолози в областта.