150 000 останали без работа след въвеждане на забраната за тютюнопушене
150 000 останали без работа след въвеждане на забраната за тютюнопушене / снимка: БГНЕС, архив
150 000 останали без работа след въвеждане на забраната за тютюнопушене
64294
150 000 останали без работа след въвеждане на забраната за тютюнопушене
  • 150 000 останали без работа след въвеждане на забраната за тютюнопушене

След въвеждането на пълната забрана за пушене  на обществени места около 150 000 души са загубили работата си. Това стана ясно по време на среща на представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация с депутати от левицата.

От браншовата организация обясниха, че в страната има около 32 000 заведения и от всяко са съкратени средно между трима и петима души. Те поискаха от социалистите да върнат стария режим - в заведенията да има зали за пушачи и непушачи, и поеха ангажимент отново да наемат съкратените хора.

„Ако този закон не се промени, ние отново сме на улицата. Ние отново ще бъдем на улицата септември, октомври месец. Знаем едно - този закон работи срещу бизнеса. Не може, когато в цяла Западна Европа нещата се промениха, този закон се облекчи във всичките му форми, в България се прие с остротата на всички проверяващи данъчни и държавни организации. Този закон какво подпомогна - подпомогна бюрокрацията, подпомогна развитието на рекета, подпомогна именно хората, които ни натискаха и ние им плащахме, а те идваха, събираха пари и ни правеха актове”, коментира Димитър Лукарев, председател на асоциацията на собствениците на заведения в Пловдив.

„Искате ли да намалим корупцията, дайте да премахнем закона. Този закон работи силно за корупцията в България”, допълни Лукарев.

В отговор депутатът от левицата Мартин Захариев даде за пример футболната среща, която беше организирана вчера в подкрепа на Стилиян Петров на Националния стадион „Васил Левски”. „Както знаете чл.56азабранява пушенето на спортни обекти по време на спортни събития. Почти нямаше човек около мен, който да не пуши. Защо го казвам - защото просто правилата не се спазват. Това е много тъжно за България. Особено на такова място като националния стадион „Васил Левски”. В тази една година аз съм бил на десетки рождени дни и лични празници, в които беше замаскирано тютютнопушенето в конкретните заведения с табелата „частно парти”, каза той.

„Аз съм категорично за променянето на този закон в подкрепа на туристическия бранш - бранш, който генерира 15% от БВП на държавата ни и дава повече от 300 000 работни места”, заяви още Захариев.