300 милиона души в целия свят пишат на кирилица
300 милиона души в целия свят пишат на кирилица / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В родината на славянската писменост България, 24 май е един от най-почитаните и любими празници. Тази година е особена, защото се навършват 1150 години от създаването на славянската писменост и култура. В България този ден отдавна е обявен за държавен празник, който широко се отбелязва в цялата страна и неговото неофициално народна название е Денят на буквите. Това пише Владимир Кузмин, кореспондент на „Российская газета” в България, по повод празника.

Трябва да помним, че азбуката, на която пишат и в Русия, и в България, а според изчисленията на учените филолози над 300 милиона души в целия свят, е била създадена от светите братя Кирил и Методий. Превеждайки на славянски език църковните книги, просветителите, или както по-често ги наричат, „първоучителите” са дали възможност на обикновените хора да се молят на роден език, което се е превърнало в мощен импулс за разпространението на славянската писменост и култура.

Мястото, откъдето кирилицата е тръгнала по света и се е превърнала в обединител на славянските народи, е именно България. Там учениците на светите братя с помощта на българския княз Борис, който самият е бил просветител и далновиден владетел, са успели да съхранят и развият кирилицата. По тази причина на 24 май в цялата страна ще се проведат масови мероприятия, посветени на славянската писменост и култура. Открити са множество изложби, посветени на буквите, проведоха се или ще се проведат многобройни научни форуми. А в черноморския град Бургас над 700 ученици от местните училища ще се опитат да поставят рекорд по едновременно изпълняване на химна на Кирил и Методий.

Освен това на този ден традиционно се връчват наградите на отличилите се в учението ученици и студенти. На 24 май започват и абитуриентските балове, пише БГНЕС.

Не трябва да се забравя и друг факт, който е свързан с днешния ден. Благодарение на членството на България в Европейския съюз през 2013 г. надписът на кирилица за пръв път се появи на новите банкноти от пет евро. Наистина това беше предшествано от достатъчно дълъг процес на различни съгласувания и разговори в европейските структури, но българите твърдо отстояха появата на славянските букви върху единната европейска валута. Имаше и куриоз, за който съобщиха българските медии. В една от европейските страни човек, който се опита да плати с евробанкнота с надпис на кирилица беше арестуван от полицията за разпространяването на фалшиви пари. Но недоразумението бързо беше разрешено.