Кюриосити взе проба от скала на Марс
Кюриосити взе проба от скала на Марс / снимка: БГНЕС

Американският марсоход "Кюриосити" извърши второто си изследване на скала на Червената планета, за да вземе проба, която впоследствие ще бъде анализирана от инструментите на борда, съобщи НАСА.

На 19 май "Кюриосити" пробил дупка с диаметър 1,6 см и дълбочина 6,6 см в скала, наречена "Къмбърленд", уточни Jet Propulsion Laboratory (JPL) на НАСА на страницата си в интернет. Материалът от вътрешността на скалата ще бъде пренесен в инструментите на лабораторията на робота в идните дни.

На 20 февруари роботът взе първата си проба от вътрешността на седиментна скала от Марс, което се случи за първи път на планета, различна от Земята. БГНЕС отбелязва, че чрез анализа на пробата НАСА установи, че в миналото Марс е имал среда, подходяща за развитието на микроорганизми, включително не прекалено кисела вода.

Скалата "Къмбърленд" прилича на първата, която "Кюриосити" изследва през февруари. Тя беше наречена "Джон Клейн" в памет на бивш участник в мисията. Сегашната скала се намира на 2,75 м по на запад от "Джон Клейн", уточни JPL, която ръководи мисията на "Кюриосити".