За 80% от българите прокуратурата с право иска имунитета на Цветанов
За 80% от българите прокуратурата с право иска имунитета на Цветанов / снимки: Sofia Photo Agency, архив

80,4% от българите смятат, че е правилно прокуратурата да поиска имунитета на Цветан Цветанов, за да му повдигне обвинение, заради скандала с незаконните подслушвания. Това сочи изследване на „Сова Харис”, проведено в телефонно интервю между 15-16 май 2013 г. сред 504 пълнолетни жители на големите градове на България, на тема „Отношение към Прокуратурата на Република България”.

Според българите трябва да се разследва Цветан Цветанов, за да изясни истината.

56% от анкетираните смятат, че откритите в печатница в Костинброд 350 000 допълнителни бюлетини при акция на прокуратурата и ДАНС са предназначени за незаконно гласуване и манипулация на изборните резултати. Само 20% го определят като технически брак на печатницата, а 24% не могат да преценят.

62,1% одобряват дейността на прокуратурата по случая с откритите в Костинброд допълнителни бюлетини, а едва 18,1% - не я одобряват. 63,3% са проявили интерес към пресконференцията на Сотир Цацаров. 51,6% вярват на прокуратурата на България, докато само 14,3% на анонимните сигнали, изпратени до медиите, обобщи резултатите БГНЕС, поръчител на проучването.

88,1% не са си променили мнението за кого да гласуват след скандала с намерените незаконни бюлетини в Костинброд, а 11,9% са го променили. 69,2% одобряват действията на главния прокурор, а едва 8,1% са на обратното мнение. За 40,1% парламентарните избори на 12 май не са били честни, имаше много нарушения, купен и даден чрез принуда вот. За 21,2% е имало нарушения, но най-голямата манипулация беше предотвратена поради действията на прокуратурата в печатницата в Костинброд.

За 80 от българите прокуратурата с право иска имунитета на Цветанов
netinfo