Ройтерс: ГЕРБ искат касиране на изборите заради нарушения
Ройтерс: ГЕРБ искат касиране на изборите заради нарушения / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ГЕРБ, които спечелиха най-много места в новия български парламент, ще поискат касиране на резултатите от изборите в неделя заради "нарушения" в деня преди вота, заяви лидерът й Бойко Борисов. Това посочва Ройтерс в кореспонденция от София, пише БГНЕС.

ГЕРБ спечели 97 места в 240-членния парламент и вярва, че подкрепата за нея е ударена заради съобщението в събота, когато кампанията е забранена, че фалшиви бюлетини са намерени в печатница, собственост на член на партията. "Днес или утре ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за касиране на изборите", каза Борисов. "Нашият мотив са големите нарушения на закона в деня преди вота", добави той.

ИТАР-ТАСС също цитира изказването на Бойко Борисов. "За пръв път в историята политическата сила, която е победила на изборите, ще внесе жалба в Конституционния съд и ще поиска отмяната на резултатите от гласуването", каза Борисов. Като мотив за това решение той посочи операцията на ДАНС и прокуратурата в печатница в Костинброд, където бяха открити 350 хиляди "допълнителни" бюлетини, предназначени за гласуване.

ГЕРБ, които спечелиха предсрочните парламентарни избори в България, ще настояват за отмяна на резултатите, съобщава Би Би Си. "Вероятно за пръв път в историята на страната партията, която е спечелила изборите, ще иска тяхната отмяна. Взехме това решение заради допуснатите по време на гласуването тежки нарушения", каза лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов.

ГЕРБ спечели най-много гласове - 31,4%, на второ място останаха БСП с 27,3%. По този начин изборите не доведоха до победата на нито една от основните партии, отбелязва Би Би Си. Парламентарните избори се проведоха предсрочно, след като масови протести срещу бедността и корупцията доведоха до оставката на управляващата партия ГЕРБ през февруари, припомня британската медия. Би Би Си подчертава, че гласуването беше придружено от обвинения за фалшификации, след като прокуратурата откри стотици хиляди фалшиви бюлетини.

В България никой не иска да прави коалиция с непопулярния бивш премиер на страната Бойко Борисов. Това се казва в репортаж на Евронюз от София. Спечелилата предсрочните парламентарни избори дясноцентристка партия ГЕРБ поиска касиране на изборите поради възможни нередности, след като бяха открити напечатани нелегално бюлетини в печатница.

Непопулярният лидер на ГЕРБ и бивш премиер има много малък шанс да състави коалиция. ГЕРБ получи 97 мандата в 240-местния парламент, но никой не иска да се коалира с тях, се казва още в телевизионния репортаж на най-големия европейски новинарски канал Евронюз.