Харчовете ни за храна и транспорт са се увеличили през зимата
Харчовете ни за храна и транспорт са се увеличили през зимата / netinfo

1023 лева е бил средният разход на човек от домакинство за първите три месеца на годината, отчитат от националната статистика. Според данните всеки от нас е можел да спести малко под сто лева за три месеца, защото средният доход е 1108 лева. И при приходите, и при разходите има увеличение с повече от 15 на сто на годишна база, като постъпленията в семейния бюджет растат минимално по-бързо от разходите.

Средният доход на човек от домакинство за първите три месеца на годината е малко повече от 1100 лева, като основните източници са работна заплата и пенсия.

Все още домакинствата дават половината си пари за храна и безалкохолни напитки и разходи за дома.Разходите за храна са се увеличили като абсолютна стойност с 9,5 на сто, но делът в общите разходи е намалял в сравнение с началото на миналата година. Разходите за алкохол и цигари са се увеличили с шест процента през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2012-та и достигат до 41 лева. Увеличават се и разходите за ток, вода и отопление, като през първите три месеца на миналата година те са били средно около 170 лева на човек от домакинство, а за периода от януари до март тази година достигат 193 лева. Разходите за здравеопазване скачат с около три лева средно на човек от домакинство, но пък има драстичен скок на харчовете за транспорт и съобщения с около 21 на сто.