Прокуратурата няма да се включи в политическите игри на партиите, категоричен е Цацаров
Прокуратурата няма да се включи в политическите игри на партиите, категоричен е Цацаров / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Прокуратурата няма да се включи в политическите игри на партиите, категоричен е Цацаров
64016
Прокуратурата няма да се включи в политическите игри на партиите, категоричен е Цацаров
  • Прокуратурата няма да се включи в политическите игри на партиите, категоричен е Цацаров

Бюлетините в печатницата в Костинброд са били годни, неохраняеми и готови за експедиция. Част от тях дори имали етикети на къде да бъдат изпратени, палетата имали надписи със съответния регион, например Благоевград, Хасково, Кърджали, дори и за чужбина. Това стана ясно от безпрецедентна двучасова пресконференция на прокуратурата, посветена на скандалната акция от събота, при която бяха иззети бюлетини от печатница „Мултипринт”.

Главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че няма да позволи ръководената от него институция да се включи политическите игри на партиите и в никакъв случай няма да наблюдава безучастно как се вършат престъпления.

Проверката в печатницата започва след сигнал на Мая Манолова от БСП. Формиран е веднага екип от ДАНС, който да отиде и да види дали твърденията отговарят на истината и дали действително в „Мултипринт” има бюлетини. В складовото помещение на сградата действително има такива палети, за които първоначално собственикът на печатницата твърди, че са т.нар. надпечатани бюлетини, но след очевидно много важен телефонен разговор заявява, че става дума за технологичен брак. Цацаров отказа да поясни с кого е бил проведено телефонното обаждане.

От обясненията на разпитаните по случая е видно, че надпечатани бюлетини в книжарницата няма как да има.

„От показанията на Росен Желязков, главен секретар на Министерския съвет, също се вижда, че допълнителен печат не е възлаган на печатницата. Т.е. всички допълнителни бюлетини, както се вижда най-малко три пъти, са взимани само и единствено от този склад”, обясни зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Това подвига въпроса, ако бюлетините са брак, както твърди собственикът, то защо отделните палета са били с етикети за съответните райони и защо те са били съхранявани в неохраняемо и незаключено помещение, което също е противозаконно.

Прокуратурата няма да се включи в политическите игри на партиите категоричен е Цацаров
netinfo


„Ако приемем, че това е брак, проверяващия екип трябва да приеме, че имаме брак за Кюстендил, Враца, Кърджали, Пазарджик, Варна. Т.е. имаме брак, предвиден за всеки един многомандатен избирателен регион”, уточни Сарафов.

Прокуратурата стигна още по-далеч. Пред журналистите бяха извършени процесуално-следствени действия и бяха разпечатани пликовете с бюлетини, намерени в печатницата. След това те бяха показани като на пръв поглед нямаше нищо нередно в тях и доста приличаха на мострите на ЦИК. Липсваха обаче обозначения по самата бюлетина с цел гласуване за определена партия и подмяна на действителните пликове.

Голямата задача пред прокуратурата е да докажа какви са били тези бюлетини. Сотир Цацаров заяви, че отговорност може да бъде търсена и от Главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков заради това, че не е осъществил никакъв контрол върху контрола на възложената поръчка за бюлетини. Цацаров коментира и изпратеният вчера имейл от „група достойни прокурори”, в който се твърди, че цялата история в Костинброд е част от план на БСП и ДПС да се дискредитира политическа партия ГЕРБ.

Прокуратурата няма да се включи в политическите игри на партиите категоричен е Цацаров
netinfo


Цацаров коментира, че това е слаб и неубедителен удар срещу прокуратурата. „Прокуроритр, които са достойни, не са анонимни. А прокурорите, които не са достойни или пък са достойни, са малко по-грамотни от човека, който е писал това писмо”, заяви Цацаров.

Накрая Сотир Цацаров каза, че ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето, обстановката и човека.