Групата CONTRAILS – авторски алтърнатив рок проект в Стара Загора
Групата CONTRAILS – авторски алтърнатив рок проект в Стара Загора / личен архив, Фейсбук

На 17-ти май, петък, от 22:00 в старозагорския клуб Дръмс ще гостува пловдивската рок алтърнатив група CONTRAILS*. В следващите редове ще разберете повече за една от най-готините нови български банди, която се опитва да прави почти невъзможното у нас - а именно, да композира и изпълнява единствено, и само авторска музика.

НЕОЧАКВАНО ДОБРА КОМБИНАЦИЯ
Какво би станало, ако се съберат няколко джаз глави с човек занимаващ се предимно с рок музика, и започнат да творят заедно? В повечето случаи най-вероятно ще се получи авангардна какoфония, която би измъчила доста хора в опитите си да достигне до тях. Нo дали такъв е случаят с бандата CONTRAILS?!! От една страна имаме Антон Сариев, който разпознаваме от MINDOWN и FOUR QUESTIONS - групи активно присъствали в рок-алтърнатив теченията на родната ъндърграунд сцена - а от друга - Александър Леков, Николай Карагеоргиев и Начо Господинов. Последните трима срещаме в почти всеки значим български джаз форум.

Групата CONTRAILS  авторски алтърнатив рок проект в Стара Загора
netinfo

CONTRAILS се събират през октомври миналата година, но вече са готови с дебютното си ЕP, което ще излезе съвсем скоро. В звученето им присъстват емоционални мелодии, преплетени от интересни ритъм текстури и кулминиращи китарни рифове, обединени от меланхолични вокали - една съвсем нова и свежа посока в българската ъндърграунд музика. CONTRAILS изненадват, докосват и провокират желанието ни за повече от тази интересна комбинация.

МУЗИКАНТИТЕ
„Да търсиш непрестанно, да надминаваш самия себе си - само така може да се отвори нова врата." Това споделя певеца и китарист на CONTRAILS Антон Сариев. Той е и основният композитор и текстописец на групата. „Когато се сравняваш с образците в световен мащаб, е хубаво да не отстъпваш много", казва Сариев. Ако музиката може да се пресъздаде с цветове, Антон би избрал сиви и сини нюанси . "Усещането е като гмуркане под вода, където е спокойно, тихо, самовглъбено, но не тъжно", допълва той.
Зад баса е Александър Леков. Считат го за един от най-талантливите млади музиканти в България що се отнася до джаз. Свирил е с почти всички големи български джазмени. Казва, че обича фънка и музиката на 60-те и 70-те. В CONTRAILS обаче демонстрира, че може да бъде повече от успешен и като рок музикант. Другия член на бандата Николай Карагеоргиев е сред най-популярните български китаристи в интернет. Личният канал на пловдивския музикант в you tube, има повече от 1 100 000 посещения. Въпреки че завършва джаз китара в Швейцария, Николай е в свои води, когато забива блус и рок. На ударните инструменти е Начо Господинов. Той е постоянен член е на фънки бандата „Free style", а също така свири и в „Теодосий Спасов Оркестра".

КОНЦЕРТЪТ В СТАРА ЗАГОРА
След София и Пловдив, Стара Загора е третия град, където свирят CONTRAILS. Без да искат да флиртуват с местната публика признават, че с нетърпение очакват гостуването си тук. А то е този петък -17-ти май, от 22:00 часа в клуб Дръмс. Входа за всички желаещи да видят и чуят пловдивската група на живо е свободен.

CONTRAILS* /от английски/ - буквално се превежда „кондензационни пътеки"
Всъщност contrails са видимите следи, които оставят след себе си в небето, реактивните самолети.