Оборудвани кабинети и квалифицирани лекари във всяко училище
Оборудвани кабинети и квалифицирани лекари във всяко училище / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цило Нейчев - образование, КТ Подкрепа
63994
Цило Нейчев - образование, КТ Подкрепа
  • Цило Нейчев - образование, КТ Подкрепа

Увеличение на средствата за образование до 6% от БВП и приемането на Новия закон за просветата са сред първите решения, касаещи системата на образованието, които трябва да вземе новото правителство. Това заяви в интервю за Дарик радио председателят на регионален синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Цило Нейчев.

Сред приоритетите е и нуждата на системата от спешно актуализиране на образователните програми до завършване на средното образование, оптимизиране на натовареността на учебния процес, както и на броя ученици в класната стая. Наложително е още да се приеме ясен регламент за писането и издаването на учебници, както и въвеждането на мандатност за дерикторите на училищата, за да се прекратят до минимум политическите назначения и невъзможността за кариерно развитие на младите учители.

Трябва да има оборудвани кабинети и квалифицирани лекари във всяко училище, каза още Нейчев, като парите за това трябва да бъдат осигурени от здравното министрество.
Увеличаването на заплатите е едно от задължителните условия за мотивация на българския учител, както и регламент за стимулиране на тези, с добри постижения в образователния процес.

Заплатата на българския учител не трябва да бъде обвързана с броя на учениците и това също трябва да залегне в новите промени в образователната ни система. При настоящата икономическа ситуация, ако минималната работна заплата се увеличи до 450лв., средната учителска трябва да бъде 850лв., за да се възроди интересът на младите специалисти към професията.

Наложителни са и спешни промени в закона за висшето образование - в момента, всеки, който поиска, става студент, а качеството на това образование е все по-ниско и се обеценява, коментира Нейчев.

Предложение за въвеждане на гражданското образование в средните училища също е актуална тема. Това ще помогне на децата ни да знаят отрано гражданские си права и начините, по които могат да изразяват протестите си, смятат още от синдикат „Образование"

Повечето от исканията са обещани от кандидатите за народни представители на ГЕРБ и БСП на среща в Пловдив по време на призборната кампания.

Чуйте цялото интервю с Цило Нейчев в прикачения звуков файл.