ЦИК приключи с протоколите в страната, разликата между първите - под 4%
ЦИК приключи с протоколите в страната, разликата между първите - под 4% / графика: DarikNews.bg

След предсрочния вот партия ГЕРБ получава 30,53% от гласовете, „Коалиция за България” - 26,65%, ДПС - 11,22%, „Атака” - 7,31%.

Това показват данните на Централната избирателна комисия, на база на резултатите за страната към 12.00 ч. днес при обработени 100% от секционните протоколи в Районните избирателни комисии.

Тези данни обаче не включват резултати от протоколите извън страната.

Под 4-процентата бариера е Национален Фронт за Спасение на България - 3,71%, „Движение България на гражданите” е следваща с резултат - 3,25%, РЗС получава 1,68%, СДС - 1,38%.

Нито една от четирите политически сили, които прескочиха 4-процентната бариера за влизане в парламента не може да състави самостоятелно правителство с мнозинство, обработването на всички протоколи от страната.

Според процентното разпределение на гласовете партия ГЕРБ ще има 98 депутатски мандата в новото 42-ро Народно събрание. „Коалиция за България” ще получи 86 мандата, ДПС - 33 мандата, а „Атака” - 23 депутатски мандата.

До седем дни след провеждането на изборите ще бъдат обявени и имената на избраните народни представители, на кандидатите, регистрирани в повече от един многомандатен избирателен район. След обявяването на окончателните резултати от изборите и решението за мандатите избраните ще имат еднодневен срок да посочат кой от избирателните райони ще изберат. Това е необходимо, за да може ЦИК в законовия седемдневен срок да обяви пълния състав от 240 депутати в парламента.