РИК – Смолян: проверяват сигналите в Доспат
РИК – Смолян: проверяват сигналите в Доспат / dariknews.bg/ архив

Районната избирателна комисия умишлено саботира изборите, съобщават от пресцентъра на ДПС. Невалидни бюлетини са открити в четири избирателни секции в Доспат. Във всяка от секциите са доставени между 300 и 400 бюлетини, а при проверката са установени още по около 50 изборни книжа, които не са вписани и в резервните .

Областният председател ДПС Салих Аршински е сезирал РИК, ЦИК и ОД МВР - Смолян за спиране на изборния процес във въпросните четири секции, до изясняване на причините за допълнителните бюлетини. РИК - Смолян отказва да разглежда жалбите подадени от ДПС. „За съжаление ставаме свидели на редица нарушения на закона. Председателят на РИК в Смолян не може да организира работата на комисията, а един от членовете - Александър Савов сам призна, че не е броил бюлетините изпратени до секции в района на Доспат. Това нещо е недопустимо и не отговаря на никакви демократични норми. Представителите на РИК - Смолян се крият", категорични са от ДПС.

Председателят на РИК-Смолян Любомир Сираков съобщи, че комисията изпраща трима свои членове в Доспат заради сигнал от ДПС, че са раздадени повече бюлетини отколкото са избирателите в изборната секция. „Вчера, при предаването на изборните книжа, действително има закръгляне на бройката към 50 и нагоре. Това се прави, тъй като има фабрично увредени бюлетини, което е съвсем нормално, освен това трябва да има резервни бюлетини, защото има основания за тяхното обявяване за недействителни", посочи Сираков.

По думите му задължение на РИК и СИК е да даде възможност на всички избиратели да гласуват, дори при 100% избирателна активност, за това всички избирателни комисии са получили повече бюлетини, отколкото има избиратели.

„Това е нормален изборен процес, има форсмажорни обстоятелства, които дават основания да бъдат унищожавани бюлетините, така че има необходимост от по-голяма бройка. При всички избори е правено така", обясни още председателят на смолянската РИК.